Bautura traditionala mexicana, Tequila, se regaseste in clasamentul celor mai importante marci de bautura din lume.
Agave tequila, numita si Agave Azul, este o planta importanta in Mexic, deoarece reprezinta ingredientul de baza pentru productia de Tequila, cea mai populara bautura distilitata din aceasta tara. Miezul plantei este bogat in zaharuri, indeosebi de fructoza, si este potrivit pentru prepararea bauturilor alcolice. Planta creste la inaltimi de peste 1.500 de metri pe soluri bogate si nisipoase. De la aceasta planta se extrage inima (Pina). Oamenii care recolteaza “pina” se numesc “jimadores” si cunostintele lor de cultivare si recoltare a agavelor sunt transmise din generatie in generatie. “Pina” cantareste aproximativ 40-90 kg. Ajungand la fabrica de alcol acestea se dezbraca de frunze si se incalzesc pentru a elimina seva.
In timpul procesului de fermentare a sevei, este testat nivelul de zaharuri si in functie de acesta se mai adauga zahar pentru a se obtine tequila mixto sau nu se adauga pentru a obtine 100% blue agave. Dupa fermentare urmeaza procesul de distilare care se poate face in orice fel de alambic. De obicei tequila 100% blue agave se distileaza la temperature mai scazute, iar din punct de vedere al legii, tequila trebuie sa fie distilata de 2 ori, ceea ce rezulta o bautura cu un continut de alcool de 55%. Apoi se invecheste dupa caz si se adauga apa pura pentru a-i scadea volumul alcoolic la 40%. Tequila este foarte usor de mixat in bauturi, combinandu-se cu usurinta cu citrice, sucuri de fructe si cu apa tonica. Datorita caracterului vegetal, tequila merge bine si in cocktailuri precum Bloody Mary, inlocuind vodka. Cea mai mare cantitate de tequila se consuma in SUA, dar consumul cel mai mare pe cap de locuitor ramane tot Mexic. Savurata cu felii de lamaie si sare, tequila ramane, tot timpul o bautura de top.