Seminar consacrat protectiei DOP / IGP / STG

In perioada 9 -10 iunie 2009, a avut loc la Brasov seminarul cu tema "Produse de origine animala – pregatirea documentatiei necesare pentru solicitarea protectiei DOP / IGP / STG".

Evenimentul face parte din proiectul Twinning Ligh România – Franta, program Phare – Sistemul de dezvoltare de produse alimentare de calitate pentru protejarea produselor agricole si alimentare (DOP – denumire de origine protejata, IGP – indicatie geografica protejata si STG – specialitate traditionala garantata).

 Organizator al acestui eveniment a fost Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in parteneriat cu Institutul National de Certificare si Atestare a Produselor Traditionale din  Franta (INAO).

 Obiectivul seminarului a constat in instruirea personalului de la Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, din cadrul organismelor de inspectie si certificare si din cel al grupurilor de producatori privind intocmirea caietelor de sarcini pentru obtinerea protectiei DOP / GP / STG.

 Au fost prezenti expertii Phare, d-nii Francois Casabianca si Jean – Pierre Boutonnet. La seminar au participat reprezentanti ai MAPDR, toti angajatii ONPTER, reprezentanti ai organismelor de certificare si control, reprezentanti ai grupurilor de producatori de produse traditionale din tara, directorul coordonator al OJCA Brasov, Georgeta Ujupan, Presedintele Asociatei Crescatorilor de Ovine si Ecvine Brasov, Gontea Eugen, consilieri OJCA Brasov, precum si reprezentanti ai OJCA Arad care au insotit cativa producatori de produse traditionale din judet.

 Seminarul a abordat atat produsele lactate, cat si produsele din carne. S-a organizat o expozitie cu degustare din produsele traditionale ale participantilor.

 In prima zi a seminarului au fost prezentate aspecte din experienta Frantei pentru un produs lactat protejat DOP sau IGP de catre expertul Phare Jean – Pierre Boutonnet iar partea romana, prin reprezentantul ONPTER, a prezentat un studiu de caz pentru  produsul  lactat denumit „Branza in coaja de brad,,.

 S-a analizat si studiat caietul de sarcini al Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Ecvine din judetul Brasov si al Asociatiei Crescatorilor de Taurine, filiala Bran, pe baza caruia s-a obtinut atestat de produse traditionale pentru cinci produse: branza de burduf, cas afumat, urda sarata, telemea, pastrama, scotandu-se in relief punctele tari si deficientele acestui caiet de sarcini, vis-a- vis de modul in care el trebuie intocmit si depus in vederea obtinerii protectiei DPT, GP, STB, pentru produsul "Branza de burduf" la nivel de comunitate europeana.

 In a doua zi a seminarului au fost dezbatute probleme legate de produsele din carne, fiind prezentat un studiu caz din Franta pentru un produs din carne protejat DOP sau IGP de catre expertul Phare, Francois Casabianca, iar partea romana  a prezentat un studiu de caz pentru un produs din carne, si anume "Salam de Sibiu". Si in acest caz, s-a analizat caietul de sarcini pentru produsul traditional "Salam de Sibiu" in vederea obtinerii protectiei comunitare.

 drd. ing. Georgeta UJUPAN, director coordonator OJCA Brasov

 


 

 

 


Cautare