Targul mesterilor populari - Moneasa, judetul AradIn 9 si 10 august 2008 in Statiunea Moneasa a avut loc Tirgul Mesterilor Populari in organizarea Consiliului Judetean Arad, a Centrului Cultural Judetean si cu sprijinul Consiliului Local Moneasa.

 

Un echipaj al Caravanei Intinerante, format din d-ul Cociuba Nica manager proiect, Alda Adam, Pasca Luminita lectori si Herman Cosmin asistent ITC si cameraman au fost prezenti la acest eveniment care a fost foarte bine organizat.

 

Pe aleea principala a Statiunii incepind din fata Hotelului Parc si pina la Teratrul de vara pe ambele parti au aranjate tarabe cu produse populare de mare valoare culturala si artistica pentru zona noastra.

 

Tirgul Mesterilor Populari a debutat cu Parada Portului Popular desfasurat in fata Hotelului Parc la care si-au adus contributia formatii artistica din judet, Ansamblul Doina Muresului din Arad, Junii Podgoriei din Ghioroc, din Paulis si alte formatii dar si din Slovacia un ansamblu profesionist din Karlovivari. Spectacolul a fost urmarit de multi turisti aflati in statiune dar si de multi veniti strict pentru acest eveniment. Inimosul om de cultura renumitul coregraf Viorel Nistor a fost ca de fiecare data ,,sarea si piperul,, manifestarii, el prezentind portul si datinile noastre etnofolclorice de mare pret in Romania.

 

Dupa terminarea Paradei portului popular, cei prezenti, in statiunea Moneasa, au vizitat mesterii populari care au expus cu maestrie produsele lor de o insemnatate de nemasurat. Au putut fi vazuti mai multi mesteri ai olaritului din satul Tirnavita care au expus ulcioare, oale pentru lactate si fructe, cratite pentru sarmale, diferite tipuri de farfurii frumos colorate, alte obiecte de ceramica. Au fost remarcati cei care produc furci din lemn pentru camp, cozi pentru diferite unelte agricole. Sigur nu au lipsit si cei care confectionau fluiere, jucarii mici pentru copii si diferite obiecte de artizanat.

 

Comuna Sicula si Vladimirescu au fost prezente prin mestere populare in ale tesutului si diferite obiecte de artizanat pentru femei de la ii, fuste, poale si alte broderii de diferite marimi. Nu prea au putut fi vazute chiar bine, din cauza acoperisurilor de plastic care aparau de citeva rafale de ploaie materialele. Am purtat discutii cu d-ul Crisan mare producator de palarii din paie de orz si din talaj atit de necesare pentru agricultori pe timp de vara. D-l Crisan este unicul de acest gen din Pincota unde, mai demult, erau mai muti mesteri, care pe parcurs au renuntat. Desi este profesor de meserie a renuntat, la aceasta, din cauza dragostei pentru acest maestesug, care la mostenit de la bunici, si la care, spune dumnealui, nu va renunta cat il tine sanatatea (de fapt este putin bolnav).

 

Scoala speciala din Arad a fost prezenta cu icoane pe sticla, aranjamente, goblenuri si alte materiale conectionate de tineri cu diferite dizabilitati si care au impresionat vizitatorii cu frumusetea lor.

 

Desigur la mare cautare au fost unele tarabe in care se pregateau micii, gratarele, bograciul, clatitele si atit de cautata bere la tap sau la halba.

 

Tirgul a continuat si duminica cand fiind o zi mai frumoasa, fiind si festivalul tinerilor interpreti de muzica populara vizitatorii au fost cu mult mai multi iar mesterii populari au putut sa vinda mai multe obiecte produse de ei.

 

Caravana noastra prin cei prezenti au asigurat mesteri populari de tot sprijinul in desfasurarea activitatii lor viitoare de o promovare al valorii acestor produse si prin solicitarea implicarii administratiei judetului sa facem tot posibilul ca aceasta activitate sa fie revigorata si traditiile populare venite din trecut sa aiba locul lor bine meritat.

 

Realizat de Alda Adam
Cautare