Sarbatorile de Craciun in Insulele Feroe

In ziua sărbătoririi Crăciunului, oamenii din toate Insulele Feroe vor petrece timp cu familia și cu cei dragi.

Sarbatoarea de Craciun, începe în dimineața zilei de 24 decembrie. Până atunci, familiile și-au aprovizionat cu suficientă mâncare, iar bărbații și-au încheiat cumpărăturile de Crăciun. Copiii se trezesc devreme, dornici ca ziua să treacă repede pentru a-și putea deschide cadourile seara. Odinioară era obișnuit ca familiile să mănânce pește fermentat în Ajunul Crăciunului, de obicei la ora 14.00. După-amiaza târziu, unii oameni se vor îndrepta spre biserică. Este obișnuit ca mulți oameni din fiecare familie să se adune în Ajunul Crăciunului la cina. Meniul variază foarte mult de la casă la casă. În vremurile moderne însă, rața, gâsca, carnea de oaie fermentată și coaste de miel prăjite au fost adăugate în meniu, care variază foarte mult de la casă la casă.

După cină, vasele sunt spălate, iar entuziasmul de a deschide cadourile atinge punctul culminant. Acea oră îngrozitoare sau cam așa ceva trebuie considerată cea mai lungă din an pentru fiecare copil feroez, deoarece așteaptă cu nerăbdare momentul culminant al Crăciunului. În mod normal, cadourile sunt deschise unul câte unul, oferind suficient timp pentru ca toată lumea să aprecieze fiecare cadou. Când ambalajul pentru cadouri este adunat și pus la coș și copiii sunt băgați în pat, adulții se vor bucura de o ceașcă de cafea, ceai și ceva dulce și poate o bere sau două.

Ziua de Crăciun se petrece cu familia. În curând, însă, părinții vor începe să pregătească cina de seară. La amiază, majoritatea oamenilor vor merge la biserică – fie o biserică luterană, care este biserica de stat a Insulelor Feroe, fie una dintre multele alte biserici cu confesiuni de tot felul. În niciun alt moment al anului, bisericile din Insulele Feroe nu sunt la fel de pline ca în ziua de Crăciun. Ziua de Crăciun este de obicei o zi liniștită în care familiile petrec timp una cu cealaltă, relaxându-se și bucurându-se de compania celuilalt.

A doua zi de Crăciun este o sărbătoare publică și de secole a fost considerată o zi festivă de dans și petreceri. În trecut, oamenii mergeau din casă în casă pentru a se vizita unii pe alții. Multe case serveau mâncare de Crăciun pe care oaspeții din toate colțurile erau bineveniți să o mănânce. Era obișnuit ca oamenii să călătorească în alte sate pentru a dansa și a se bucura de compania celuilalt. Au existat chiar și unele sate care erau considerate „sate de Crăciun”. Astăzi, a doua zi de Crăciun rămâne una dintre cele mai mari zile de petrecere din an, in care oamenii isi spun Gleðilig jól!

 


Cautare