Ziua Comunitatii Valenciene

In 9 octombrie se comemoreaza intrarea in orasul Valencia a regelui Jaime I in 1238, pentru recucerirea crestina a partii din Spania, care apartinea arabilor.

Exista mai multe ceremonii solemne ce au loc in aceasta zi, respectiv: ridicarea steagului Valenciei (numit Senyera) de pe balconul principal al cladirii Primariei; salvele de onoare si defilarea pana la statuia ecvestra a lui Jaime I din Plaza del Parterre; depunerea de coroane de flori la acest monument; interpretarea Imnului Regional de catre Orchestra Municipala a Valenciei si spectacolul de focuri artificiale și petarde. Pe 9 octombrie se sarbatoreste si sfantul indragostitilor valencieni care este Sfantul Dionisie.

O traditie populara specifica acestei zile este la „mocaora”, care consta in faptul ca barbatii trebuie sa faca cadou iubitelor lor, un cosulet, numit mocador, imbracat in matase, in care sunt dulciuri din martipan sub forma de fructe si legume. Dintre aceste dulciuri nu ar trebui sa lipsească simbolurile sexuale care sunt „la piuleta” si „el tronador”. Semnificatia acestor dulciuri ar fi o versiune de pastelerie a istoriei recuceririi Valenciei. Se spune ca populatia de atunci ar fi oferit sotiei lui Jaime I fructe si legume din propriile campuri ca simboluri ale fertilitatii. Se mai spune ca in anii urmatori au celebrat cucerirea Valenciei de către Jaime I cu un tip de petarde ce se numeau „Piuleta” si „Tronador”. In secolul al XVIII-lea, petardele au fost interzise, iar brutarii au stilizat toate aceste elemente si asa a aparut macaora.

 

 


Cautare