''Sfanta Lucia'', sarbatoare de iarna in Suedia

Ziua de 13 Decembrie este una dintre cele mai indragite date in cultura Scandinava, cand suedezii o sarbatoresc cu multa bucurie si entuziasm pe Sfanta Lucia.

Sfanta Lucia este una dintre primele martire crestine, ucisa pentru credinta ei in 304. Ea aducea in secret mancare crestinilor persecutati din Roma, care se ascundeau in catacombe. Purta lumanari pe cap, avand mainile libere pentru a duce tava cu mancare. In ziua de 13 decembrie au loc diverse festivitati si concerte in bisericile si parcurile din Stockholm iar cea mai pitoreasca este procesiunea Sfiintei Lucia. Fete tinere imbracate in alb, legate cu cordon rosu si purtand coroane cu lumanari aprinse pe cap fredoneaza cantece traditionale si colinde. Aceasta festivitate deschid Sarbatorile de Craciun si Anul Nou si este menita sa aduca speranta si bucurie pe chipurile oamenior in zilele geroase de iarna.

Copiii mici folosesc lumanari electrice, iar cei mai mari de 12 ani, lumanari reale. Coroana este facuta din ramuri de merisor, care sunt vesnic verzi. In orase si sate se aleg cate o fata pentru a juca rolul Sfiintei Lucia in procesiuni, care merg prin spitale, case de batrani, etc., oferind biscuiti de ghimbir "Pepparkakor".

"Lussekatts", o alta prajitura populara, in ziua de ''Sfanta Lucia'', aromata cu sofran si decorata cu stafide, se consuma la micul dejun. Ziua de ''Sfanta Lucia'' a fost sarbatorita in Suedia, incepand din anii 1700. De asemenea este sarbatorita in Danemarca, Norvegia, Finlanda, Bosnia si Croatia. 

 

 


Cautare