Cea mai raspandita sarbatoare in lume este Revelionul.

Fie in familie, fie cu prietenii, fie la vreo cabana, sau la marile revelioane, romanii petrec cu joc, mancare si bautura. La miezul noptii, la cumpana dintre ani, ciocnesc un pahar cu sampanie, aprind artificii, sau pocnesc, nu din bici, ci cu petarde.

In Romania, dar si in multe tari, precum Belgia, Brazilia, Franta, Portugalia, revelionul este o cina lunga in seara dinainte de Anul Nou pana la miezul noptii sau uneori pana aproape de dimineata. In Statele Unite, Revelionul este sarbatorit in adunari sociale, in timpul carora participantii danseaza, mananca, consuma bauturi alcoolice si urmaresc focuri de artificii care marcheaza inceputul noului an.

Alimentele consumate la masa de revelion sunt, in general, exceptionale sau de lux. De exemplu, aperitivele din vestul Europei contin stridii, melci sau foie gras. O mancare traditionala in SUA este curcanul cu castane. Desertul poate consta dintr-un tort special sau, in Romania, placinte cu ravase. Vinurile consumate trebuie sa fie de calitate, de multe ori cu sampanie sau vinuri spumante in momentul schimbării anului.

La masa de Revelion in Romania se serveste traditionala friptura de porc, dar si salata de boeuf, sarmale, ciorba de perisoare sau preparatele din peste.