Polka, dans popular raspandit in toata lumea

Polka este un dans plin de energie, cu origini in Boemia.

Polka este un gen de muzica raspandit in multe tari europene si este interpretat de catre dansatorii populari din Germania, Austria, Republica Ceha, Croatia, Slovenia, Elvetia, Polonia, Letonia, Lituania, Tarile de Jos, Ungaria, Italia, Ucraina, Romania, Belarus, Rusia si Slovacia. Stiluri locale ale acestui dans se regasesc in tarile nordice, Regatul Unit, Franta, Irlanda, America Latina, in Antilele Franceze si in Statele Unite. 

Originea dansului este atribuita unei femei tinere,  Anna Slezakova care il dansa, la inceputul secolului al XIX- lea, in Boemia, pe melodia unui cantec popular. Dansul Anei, a fost vazut de catre profesorul de muzica Josef Neruda. Acesta la pus pe note si la publicat in ziarele vremii. Pana la 1835, Polka s-a raspandit in salile de bal din Praga. De acolo, a ajuns sa fie dansat la Viena (1839) si la Paris, dupa ce a fost adus un instructor de dans din Praga.

Un loc aparte in melodiile de joc moldovene il ocupa clasa melodiilor polca, caracterizate prin tipul coregrafic, numit De doi. Jocul de ritm drept, are un tempou moderat cu tendinta de accelerare ce il apropie, mai mult, de jocul Batuta.

 

 


Cautare