Obiceiuri si traditii legate de sarbatoarea “Schimbarea la fata''

In satele romanesti se mai pastreaza obiceiuri, datini si traditii, legate de aceasta sarbatoare, care mai este numita Obrejenia, ce semnifica in slavona, transformare, schimbare.

Sarbatoarea “Schimbarea la fata'', este una foarte importanta, una dintre acele zile cand cerurile se deschid, iar cei alesi de Dumnezeu pot vedea Portile Raiului. Cei care nu tin această sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca.

Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta zi, vor avea o nastere usoara, iar copiii vor fi sanatosi. Fetele nu-i bine sa se spele in aceasta zi pentru ca nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba. In această zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarele Probajenii. Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima (betie, tutun, preacurvie, etc.), se vor vindeca.

In aceasta perioada se sfintesc gradinile, boabele de grau pentru semanat, recoltele. Credinciosii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvantate de preot si impartite celor sarmani. De asemenea, cei vii nu trebuie sa-i uite nici pe cei trecuti dincolo ci sa faca pomana in amintirea si pentru sufletul acestora.

Din 6 august, toamna incepe sa-si intre treptat, treptat in drepturi. De acum inainte, iarba nu mai creste, pasarile se pregatesc sa plece spre tarile calde, insectele se pregatesc sa intre in pamant. Frunzele copacilor incep sa rugineasca. Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este insorita si placuta, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. In schimb, daca ploua, toamna va fi una mohorata. Este bine ca pana la aceasta data taranii sa termine de cosit si de adunat fanul. Acum se culeg si ultimele plante de leac. In aceasta zi se poate incepe si gustatul boabelor de struguri.

O veche superstitie spune ca nu e bine sa te mai scalzi in apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce si creste riscul imbolnavirilor. Tot de acum este bine ca sa nu se mai doarma afara.

Crestinii ortodocsi care tin Postul Sfintei Maria, trebuie sa stie că pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata a Domnului de pe Muntele Tabor, este dezlegare la peste, vin si ulei, prilej de bucurie pentru credinciosii care postesc.


 


Cautare