Ziua pacalelilor in Franta

Exista mai multe explicatii pentru pacalelile de 1 aprilie care au loc in Franta si in intreaga lume.

Prima spune ca, la inceputul lunii aprilie, pescuitul era interzis, deoarece este perioada de reproducere a pestilor. Unii au avut ideea de a face glume pescarilor, oferindu-le peste fals.

O alta poveste, este ca pestele in luna aprilie, este un simbol al perioadei postului si e permis sa se manance numai peste. Astfel, la inceputul secolului al XX-lea, erau trimise carti ilustrate cu pesti de 1 aprilie avand scrise urari de iubire, prietenie si fericire! Astazi, in Franta nu se mai pun heringi proaspeti in apa pentru pescari, ci se atarna discret pesti mici de hartie pe spatele oamenilor, care uneori umbla toata ziua cu acest "poisson d'avril" agatat provocand rasul trecatorilor.

Legat despre aparitia Zilei Pacalelilor, ipoteza acceptata ca originea zilei de 1 aprilie are stransa legatură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. In vechiul calendar, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, francezii au avut probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti „nebuni de aprilie”.

 

 


Cautare