Festival si proiect transfrontalier gastronomico cultural - parteneriatComuna Domaszek, situata la 11 kilometri de Szeged (Ungaria), a initiat un proiect transfrontalier gastronomico-cultural al carui partener este orasul aradean Pecica.

 

Proiectul in valoare de 105.640 euro va demara pe 1 septembrie la Domaszek, prin Festivalul Vinurilor, Hramului si ziua satului.

 

El va continua la Pecica printr-o conferinta intitulata „Hrana ta este viata ta”.

 

In luna decembrie va avea loc „Pomana porcului”, un concurs de taiere a porcilor si de pregatire a preparatelor traditionale din carne de porc. La concurs se vor intrece atat concurenti  maghiari, cat si romani.

 

In  cursul lunii noiembrie pecicanii vor putea participa la un seminar unde vor fi prezentate norme europene pentru siguranta alimentelor si a consumatorului, dar si practici europene sacrificare a porcului.

 

Un alt eveniment de impact este preconizat în cadrul Zilelor Orasului Pecica: organizarea de diverse concursuri, prezentari si expozitii pe diferite categorii de mancaruri cu specific local; organizarea unui spectacol de dansuri si cantece populare la care vor fi invitate ansambluri folclorice din ambele tari, dar va avea loc si o expozitie de costume populare si obiecte de artizanat din  regiunea transfrontaliera.

 

In cadrul proiectului se va scrie o carte de bucate bilingva, care va contine  mancaruri preparate din morcov, bazandu-se pe traditia localitatii ungare.

 

Sursa: www.pecica.eu

 

 


Cautare