Festivalul sparanghelului, Italia



In perioada 12-14 mai 2009 a avut loc, in Italia, Festivalul dell'Asparago Green Altedo.

 

Sparanghel verde Altedo este un produs protejat care se cultiva in provinciile Bologna si Ferrara.

 

Evolutia culturii de sparanghel din zona, a fost influentata de catre consumatori, printr-o cerere crescanda, datorat gustului, aspectului si mai ales renumelui oferit de aceasta marca protejata (IGP) si garantata in Europa.

 

In perioada 12 -24 mai, la Festivalul dell'Asparago Green Altedo  participa toti cei indragostiti de mancarurile cu sparanghel si nu numai. Regiunea este frumoasa, inconjurata de lanuri de grau si merita sa fie vizitata in aceasta perioada a anului cand are loc festivalul de la Altedo.


 

Strazile orasului sunt inchise pentru traficul rutier si in fiecare loc din piata gasesti un producator de produse atestate si protejate.



 

In afara de producatorii de sparanghel intalnesti standuri cu capsuni, branza, ceapa, usturoi si cartofi.


 

De asemenea sunt prezenti si producatorii de paine si produse de patiserie.

 

Se pot servii multe preparate pe baza de sparaghel precum renumitele spaghete cu sparaghel si sofran.

 

In zona sunt cultivate aproape 30 de hectare de sparanghel, cu o productie medie cuprinsa intre 2000-2500 hg/ha.

 

 

 

 


 

Sparanghel verde Altedo IGP este crescut in exclusivitate in pamant nisipos sau nisipo-argilos. Pamantul este pregatit corespunzator pentru a se putea lucra la o adancime minima de 40 cm si maxima de 60 cm. Mai mult de atat, terenul trebuie sa fie ridicat pentru a preveni stagnarea apei. Materialului saditor se planteaza la o adancime de 25-35 cm, si la o distanta minima intre randuri de un metru.

 

Producatorii din 30 de localitati din provincia Bologna si 26 din Provincia Ferrara sunt sun grupati in "Consorzio di tutela Asparago Green Altedo" 

 

 

Cateva imagini despre acest festivalul puteti viziona pe:

 

www.youtube.com/watch?v=XkLImsTKR6s

Cautare