Sarbatoarea paradaicilor in judetul AradLocalitatea Macea din  judetul Arad va gazdui, duminica, 12 iulie, prima  editie a „Sarbatoarea Paradaicilor”.

 

"Paradaica" este un regionalism pentru rosii. Prima  editie a festivalului dedicat rosiilor va avea loc la Castelul de la Macea, va incepe la ora 12.00 si promite sa fie un adevarat festin culinar, pentru ca vizitatorii vor gasi aici  tocanita la ceaun, preparate  traditionale, asortate cu   tuica si bulion.

 

Rosiile de Macea nu vor fi singure. Alaturi de ele se vor gasi si alte produse  traditionale, cu renume in zona, printre care tuica de Chisindia, salamul de Nadlac si pita de Pecica.

 

Amatorii de folclor si preparate culinare nu au voie sa lipseasca de la „Sarbatoarea Paradaicilor”, mai ales ca vor avea prilejul sa guste cele mai bune rosii din judet.


 

Organizatorii vor, ca in viitor, sa dea amploarea manifestarii similare cu "Tomatina" din Spania (imaginea de mai sus). Zona Macea-Curtici are cele mai renumite rosii obinute prin tehnologie ecologica din vestul  tarii.

 

Cum jocul si voia buna nu puteau lipsi de la o asemenea sarbatoare, pe scena vor urca solistii de muzica populara de la Rapsozii Zarandului, Dan Onica si Ioan Chiseuan, alaturi de invitatii lor. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Dezvoltarea Culturii in Mediul Rural.


 

Localitatea Macea mai este cunoscuta si pentru ca aici are loc cel mai mare festival de umor satesc din Romania, „Gura satului”,... dar si pentru ca primarul de aici, Ioan Mercea, canta la frunza si poate imita cu usurinta tot felul de voci si sunete. Tot aici se afla si romanul care potcoveste oua.


Cautare