Targul de fete de pe Gaina


In "Tara Motilor" in apropierea localitati Vidra de Sus se afla Muntele Gaina unde are loc in cea mai apropiată duminica de Sfantului Ilie, Targul de fete.

 

Pregatirea pentru sarbatoare

Pregatirea pentru aceasta sarbatoare poate sa dureze ani intregi pentru fetele care aduc si zestrea primita de la parinti si rude, si care este impachetata in frumoase lazi de zestre, sculptate cu diferite motive florale.

  

Organizatorii:

Organizatorii sunt delegati din satul Vidra (numiti vidresti) si din satul Bulzesti (numiti criseni).

Doi delegati din partea motilor din Vidra de sus si doi din partea crisenilor din Bulzesti se intalnesc, schimba cateva vorbe de salut si trag o linie de despartire intre moti si criseni in timpul targului. Linia este trasa astfel ca motii se aseaza in partea de catre apus .

 

 

Desfasurarea serbarii

Serbarea incepe dimineata devreme. Familiile cu fete de maritat vin cu corturi unde se expune zestrea fetelor.

Schimbarea de naframa se produce la alegerea miresei.

Pana la ora zece dimineata toti sunt ocupati cu vanzarea si cumpararea uneltelor casnice si agricole fabricate de ei.

Dupa ce s-a terminat cu targuirea celor trebuincioase, lumea incepe sa pranzeasca la iarba verde si sa se adune in jurul lautarilor care canta langa un butoi de tuica de cirese. Apoi, deodata se incinge jocul peste intreg targul si vezi grupuri separate formate din moti si criseni care, in sunetul viorilor, clarinetelor, cimpoaielor, joaca hora, adresandu-se unii altora prin felurite chiuturi satirice

 

 

Muntele Gaina de altadat

Sarbatoarea reuneste formatii artistice din judetele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad si din alte judete ale tarii, realizand un adevarat festival al cantecului si jocului, al traditiilor si datinilor stramosesti.

Originea acestei sarbatori se pierde in negura vremii, Strabo, parintele geografiei spunea ca dacii au un munte “cogaiom” nu prea departe de capitala lor Sarmisegetuza, unde se aduna in fiecare an pentru a aduce ofranda zeului lor. Nu putem avea certitudinea ca este vorba de Gaina, cert este ca in Muntii Apuseni, in urma cu circa o jumatate de secol, asfel de sarbatori erau in multe alte varfuri (Calineasa, Dealul Stanii, Capatana, Dealul Marcului, Negrileasa).

Targul de fete este mentionat prima data in anul 1816 dar cu siguranta vechimea lui vine din vremuri mai indepartate.

Vin la targ locuitori ai Apusenilor de pe Crisul Alb, Bihor, Aries, schimband intre ei produsele lor traditionale dar si voia buna si cantecul strabun.

  

Deschiderea sarbatoarei

Deschiderea traditionalei sarbatori o fac de multi ani tulnicaresele din Avram Iancu, instruite si organizate de pasionata si priceputa prof. Elena Pogan, fiica a satului Tarsa, in venele careia curge sangele clocotitor al dragostei pentru creatia populara si patria strabuna.

Desfasurarea targului are loc la altitudinea de 1467 m intr-o frumoasa poiana, la altitudinea de 1467 m. 

Targul a facut posibila intalnirea si casatoria tinerilor din zone indepartate, evitandu-se astfel incrucisarile dintre rudele apropriate.

Asa cum am arata la inceput, fetele veneau cu zestrea incarcata pe cai, iar cununia se facea pe loc de catre preoti care veneau acolo in acest scop. Ceremonia era insotita de cantece si jocuri cu „strigaturi”, iar fetele „se luau”, nu se cumparau.

Plecarea spre munti la targ, se face in jurul orei patru dimineta.

Dupa deschiderea pe care o face, vestitele tulnicarese de la Avram Iancu, urmeaza programul artistic al participantilor si care dureaza pana spre seara.

Pentru turisti targul ofera si produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramica de Bihor si Zarand, unelte de lemn, tesaturi populare de casa si produse culinare.

 Cautare