Festivalul dezlegarii la peste de la Covaci

Se zice ca, dupa randuiala din pravile, in timpul acestui post, miercurea si vinerea nu se manca untdelemn si nu se bea vin.

In aceste doua zile se posteste pana la ora 3-4 p.m., cand se mananca hrana uscata sau legume fierte. “Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste”, scrie regula sfanta.

Sambata, 8 decembrie, de la ora 12, a avut loc, in satul Covaci, Timis, “Festivalul dezlegarii la peste”. Festivalul a fost dedicat celor care tin Postul Craciunului si a fost organizat intr-o zi de ”dezlegare la peste”. Evenimentul a fost unul eminamente gastronomic. Au fost gustate si degustate numai bunatati din peste, mancaruri preparate de bucatarul Calin Lump, de la Pensiunea Anette care a obtinut locul 3, anul trecut, la concursul national al bucatarilor, organizat la Brasov. Atmosfera a fost insufletita de ansamblul condus de Ghita Berinde cu muzica populara si de petrecere.

 


Cautare