Postul Craciunului – dezlegari la peste, ulei si vin

Din punctul de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului, care a inceput in data de 15 noiembrie este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin.

Se da dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin si untdelemn in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse in perioada 21 noiembrie - 16 decembrie, inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regula, in Calendarul crestin ortodox fie prin mentiunea dezlegare la peste, fie prin simbolul unui peste.

Conform Calendarului crestin ortodox pe anul 2013, zilele din Postul Craciunului cu dezlegare la peste sunt:

  • 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului;

  • 23, 24 şi 25 noiembrie, in aceasta din urma zi fiind sarbatoriti Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si Sfantul Mare Mucenic Mercurie;

  • 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei;

  • 1 decembrie; 3 decembrie - ziua Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica si Caldaruasni;

  • 5 decembrie - Sfantul Cuvios Sava cel Sfintit;

  • 6 decembrie - Sfantul Ierarh Nicolae;

  • 7 decembrie; 8 decembrie;

  • 12 decembrie, cand este sarbatorit Sfantul Ierarh Spiridon;

  • 14 si 15 decembrie.

In timpul acestui post, in manastiri se ajuneaza:

  • luni, miercuri si vineri, pana in ceasul al IX-lea, cand se mananca hrana uscata sau legume fierte, fara untdelemn;

  • marti si joi se mananca plante fierte, drese cu untdelemn, si se bea vin,

  • sambata si duminica se ingaduie si peste (cu exceptia perioadei dintre 20 si 25 decembrie, cand postul devine mai aspru).

Daca luni, marti sau joi cade praznuirea unui sfant important, se da dezlegare la peste, iar miercuri si vineri, la vin si untdelemn, dar acestea se consuma numai o data pe zi. Tot asa, daca miercuri sau vineri se intampla sa cada sarbatorirea unui sfant cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleaga la untdelemn, peste si vin.

 


Cautare