Dirndl, rochia traditionala austrica si germana

Un Dirndl este un tip de rochie purtata de femeile din Austria si Bavaria, la sarbatorile si festivaluri traditionale precum Oktoberfest din Munchen.

Dirndl mai este purtat la targuri, restaurante traditionale, etc.,  si sunt disponibile pentru achizitionare de la mai multe magazine din Germania si Austria. Un Dirndl autentic, poate fi destul de scump.

Numele complet al rochiei este dirndlkleid, iar termenul a fost ales pentru a descrie o rochie purtata de o servitoare sau o taranca. Dupa anul 1800, femeile din clasele sociale superioare au inceput sa adopte Dirndl, ca o rochie de casa, in vacantele de la tara si a devenit in scurt timp o emblema a patrimoniului austriac si german.

Principalele elemente specifice ale unui Dirndl traditional sunt: decolteu patrat, corsetul strans, rochia cu manecute sau fara, fustele evazate de la corset si sortul cu motive taranesti. Culorile utilizate pentr-un Dirndl sunt foarte variate, de la cele sumbre pentru iarna, pana la cele vii pentru vara cu numeroase broderii inflorate. 

Fiecare regiune a dezvoltat propria versiune de Dirndl, astfel incat turistul are de unde alege. In plus se poate achizitiona o rochie personalizata bazat pe design Dirndl, de la firma specializata de croitorie, care face toate retusurile necesare pentru a sta cat mai bine si mai placut pe corp. Barbatii in schimb, poarta la sarbatorile traditionale Lederhosen, cunoscutii pantaloni scurtii din piele si pe care oameni le asocieze cu Alpii, deoarece acestia sunt o parte din costumul traditional alpin.

 

 


Cautare