Traditii de Sfantul Ilie

Sfantul Ilie marcheaza miezul verii pastorale, data cand le este permis ciobanilor sa coboare in sate, pentru prima data dupa urcarea oilor la stana. 

Daca in noaptea dinspre Sfantul Ilie fetele nemaritate viseaza canepa verde este semn ca se vor marita cu flacai tineri si frumosi, iar daca visau canepa uscata se zicea ca se vor marita cu oameni batrani. In dimineata acestei zile se culeg plante de leac, in special busuioc, care este pus la uscat in podurile caselor, sub stresini sau in camari.

In aceasta zi, merele (fructele Sfantului Ilie) se duc la biserica pentru a fi sfintite, crezandu-se ca numai in acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealalta. Se crede ca daca tuna de Sfantul Ilie, toate alunele vor seca iar fructele din livezi vor avea viermi. La sate, apicultorii recolteaza mierea de albine, operatie numita „retezatul stupilor”. Sfantul Ilie marcheaza miezul verii pastorale, data cand le este permis ciobanilor sa coboare in sate, pentru prima data dupa urcarea oilor la stana. 

 

 

 


Cautare