Sarbatoare la Muzeul Satului din SibiuSarbatoarea de Rusalii, Pogorarea Sfantului Duh, duminica 7 iunie 2009, aduce o mare bucurie in lumea satului din Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, cand, incepand cu ora 10, se sarbatoreste hramul Bisericii stramutata din satul Dretea, comuna Manastireni, judetul Cluj.

 

Tot in aceasta zi, dupa sarbatorirea hramului Bisericii din Dretea, la orele 12,00, vor avea loc vernisaje ale noilor monumente reconstruite in muzeu: o fierarie din Fundu Moldovei, judetul Suceava, o crama monocelulara din Pistestii din Deal si o pivnita de la Balanesti, ambele din judetul Gorj.

 

Biserica din lemn cu hramul Pogorarea Sfantului Duh este originara din satul Dretea, comuna Manastireni, judetul Cluj, zona etnografica Dealurile Clujului, subzona depresiunii Calatele. Monumentul istoric, mentionat in lista Monumentelor Istorice din anul 1954, era plasat in situ pe un deal care domina asezarea dinspre nord, deasupra gospodăriilor din sat, in mijlocul cimitirului.

 

Constructia bisericii a fost datata, in anul 1672, dupa o inscripţie pe o Evanghelie facuta in data de 8 mai 1903, de preotul Ioan Leheny: "Sfânta biserica din Dretea, precum am aflat scris intr-un Orologiu vechi s-au edificat in anul 1672, fiind preot Popa Mihai".

 

Calitatile arhitecturale ale edificiului stau marturie pentru maiestria si ingeniozitatea mesterilor constructori tarani, care au ridicat biserica folosind doar barda si securea, lucru extrem de rar intalnit la alte biserici din lemn, ceea ce ii confera o valoare deosebita.

 

Biserica din lemn Pogorarea Sfantului Duh, din Dretea este considerata una dintre cele mai frumoase (prin pictura sa) biserici din lemn din Romania, o adevarata Capela sixtina, fiindu-i redata functia slujitoare, cultica, prin slujbele duminicale sau speciale, ocazionate de obiceiurile si sarbatorile traditionale de peste an. Prin asezarea sa in inima satului olarilor din muzeu, ea a redevenit acel axis mundi, centrand intreg universul satului romanesc de odinioara.

 

(extras din Catalogul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA – Dumbrava Sibiului -, Sibiu, Editura ASTRA Museum, 2008)Cautare