Merlot,

unul din cele mai apreciate vinuri rosii de calitate superioară, intens colorat si bine echilibrat, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta (Medoc si Bordeaux). In amestec cu alte vinuri rosii, cu un continut mai mic de zaharuri si substante colorante, contribuie la imbunatatirea calitatii acestora. Provine in special din podgoriile Moldovei (Odobesti, Cotesti, Uricani), dar si din Dealul Mare, Murfatlar, Dragasani, Minis.

 

 

Minis,

vin rosu obtinut din soiurile de struguri Cadarca, Cabernet Sauvignon sau Merlot, in podgoria Minis. Aceasta podgorie se intinde pe inaltimile cele mai sudice ale Muntilor Apuseni, pe solurile formate din roci eruptive. Microclimatul din podgorie, cu o perioada lunga de vegetatie si cu o mare rezerva heliotermica, in contextul unor precipitatii moderate, permite obtinerea unor vinuri rosii de calitate superioara.

 

 

Murfatlar,

grup de vinuri albe, mai rar rosii, obtinute din soiurile de struguri Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Traminer roz si Pinot Noir, Cabernet Sauvignon si Merlot, in podgoria Murfatlar. Solurile calcaroase si microclimatul particular duc la obtinerea unor vinuri dulci, licoroase, de calitate superioara.

 

 

Muscat Ottonel,

vin de calitate superioara, cu aroma de muscat, sec, demisec sau dulce, chiar licoros (in anii cu toamne lungi si cand strugurii sunt atacati de “nobilul putregai”). Provine din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta, dar cultivat astazi in aproape toate tarile viticole. In amestec tehnologic cu alte soiuri cu aciditate mai ridicata, le imprima o aroma placuta si mai discreta de muscat. In tara noastră, vinul de Muscat Ottonel are o calitate exceptionala pe Tarnave, la Alba Iulia, Nazarcea etc.

 

 

Nicoresti,

vin rosu superior obtinut din soiurile de struguri Babeasca neagra, Cabernet Sauvignon sau Merlot, in podgoria Nicoresti, judetul Galati.

 

 

Noir,

vin rosu de calitate superioara, sec, demisec, dulce, sau licoros, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume. Vin catifelat, vin echilibrat, intens colorat. Cele mai bune vinuri de acest fel provin din podgoriile: Murfatlar, Dealul Mare, dealurile Olteniei si din centrele viticole din sudul Banatului, unde poarta si denumiri de origine.

 

 

Odobesti,

grup de vinuri de consum curent sau de calitate superioara, obtinute din soiurile de struguri: Riesling italian, Fetească alba, Aligote, Muscat Ottonel, pentru vinuri albe; Cabernet Sauvignon, Babeasca neagră, Merlot, pentru vinuri rosii, provenind din podgoria Odobesti. Faima acestei podgorii o facea odinioara Galbena de Odobesti.

 

 

Panciu,

grup de vinuri albe sau rosii, de consum curent sau de calitate superioara, obtinute in general din aceleasi soiuri de struguri ca si cele din podgoria Odobesti, provenind din podgoria Panciu.

 

 

Pelin,

vin aromatizat in care s-a adaugat un macerat sau un extract de plante (in care predomina pelinul), must concentrat, mustel sau must taiat.

 

 

Pinot gris,

vin alb, de calitate superioara, sec, demisec sau dulce, licoros, cu un mare procent de zaharuri (in toamnele lungi si calduroase, sub atacul “nobilului putregai”), obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta. In tara noastra se cultiva pretutindeni, cele mai bune rezultate dand podgoriile: Murfatlar, Tarnave, Alba Iulia, in care poarta si denumiri de origine.

 

 

Pinot Noir,

vin rosu sec, demisec cu tarie alcoolica 12%. Cea mai buna calitate o dau viile din podgoriile Dealul Mare, Samburesti, Dealurile Craiovei, Severin, Plaiurile Drancei, Minis, Banatului (centrul viticol Recas, Moldova Noua), Murfatlar, Istria, Babadag, Tulcea.

 

 

Riesling,

vin alb de calitate superioara, sec sau demisec, obtinut din soiul de struguri Riesling italian. Datorita plasticitatii sale oenologice, Riesling este un soi cosmopolit care se cultiva in toate tarile Europei, mai cu seama in conditiile climatului temperat-continental. In Romania este soiul cu cea mai mare raspandire, cele mai bune rezultate obtinandu-se in podgoriile: Murfatlar, Tarnave, Dealul Mare, Cotesti, Odobesti, Dragasani, purtand deseori si denumirea de origine.

 

 

Roznovanu,

vin de Cotnari ce se obtine din plantatiile familiei Roznovanu, cu vechi traditii in cultura vitei de vie si in arta obtinerii vinurilor. La Viena, la expozitia internationala din 1873 si la Budapesta, in 1884, vinul de Cotnari prezentat de podgoreanul Niculai Rosetti Roznovanu a obtinut diploma de merit.