Numele produsului

 

Specificatia tehnica sau metoda de productie care sa cuprinda:

Descrierea naturii si caracteristicilor materiei prime si/sau ingredientelor utilizate;

Descrierea metodei de preparare a produsului cu referire la traditionalitatea acesteia;

Descrierea caracteristicilor traditionale;

Descrierea caracteristicilor produsului;

Indicarea caracteristicilor organoleptice, fizice, chimice si microbiologice;

Cerinte minime si proceduri de verificare si control ale traditionalitatii.

 

Exemplu continut caiet de sarcini – branza

 

Numele produsului – Branza de MANASTUR, MOIECIU, NASAL,TAGA etc

 

Descrierea naturii si caracteristicilor materiilor prime si/sau ingredientelor utilizate: lapte de vaca sau bivolita, capra, oaie, seminte (chimen, telina,marar, etc), alte ingrediente.

 

Descrierea metodei de preparare a produsului cu referire la traditionalitatea acesteia. Vor fi descrise toate operatiunile in ordinea desfasurarii inclusiv depozitarea si conservarea produsului (amestecare, fierbere, pasteurizare, fermentare, maturare, taiere, afumare, adaugare de cheag, ambalare, depozitare, etc) cu referire la traditionalitate.

 

Descrierea caracteristicilor traditionale. Reteta( lapte de vaca in amestec cu lapte de bivolita, capra, oaie)

Mod de preparare ( un anumit tip de cheag, un anumit mod de maturare, afumare, fermentare etc)

Anumite tipuri de ingrediente

Prezentare (scoarta de brad, putinei, chisca de porc,etc)

 

Descrierea caracteristicilor produsului

Gramajul

Modul de ambalare (in saramura, vid, natural, etc)

Indicarea caracteristicilor organoleptice, fizice, chimice si microbiologice

 

Cerinte proceduri de verificare si control ale traditionalitatii.

Parametrii tehnologici (durata, temperaturi, proprietati organoleptici) – inspectorii DADR

Parametrii fizico- chimici si microbiologici – inspectorii DSVSA