Definirea denumirilor; diferenta dintre denumirile DOP/IGP:

 

 

DEFINIREA DENUMIRILOR - DOP SI IGP

 

DOP - ”denumirea de origine”: poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie sa fie:

– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara,

– calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani,

– materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita;

– producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai în aria geografica definita.

 

IGP - „indicatia geografica”: poate fi numele unei regiuni, unui loc specific sau al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie sa fie:

– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara,

– sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice

– materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite;

– anumite operatii ale procesului de productie cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea, etc pot avea loc în afara ariei geografice definite.

 

 

Diferenta dintre denumirile DOP/IGP

 

Puncte comune

  • Se aplica acelorasi tipuri de produse;
  • DOP si IGP sunt denumiri geografice;
  • Originea denumirii este in legatura cu arealul geografic, respectiv cu regiunea, locul specific sau tara;
  • Aceleasi proceduri;
  • Aceeasi protectie.

 

Puncte diferite

1.Legatura cu arealul geografic:

  • In cazul DOP-calitatea sau caracteristicile produsului sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani;
  • In cazul IGP- produsul trebuie sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice

 

2. Provenienta materiei prime:

  • In cazul DOP - materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita;
  • In cazul IGP- materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite.

 

3. Obtinerea produsului:

  • In cazul DOP- producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in aria geografica definita;
  • In cazul IGP – anumite operatii ale procesului de productie cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea, etc pot avea loc în afara ariei geografice definite.