Pesta porcina clasica

Pesta Porcina Clasica este o boala virala, extrem de contagioasa, care afecteaza deopotriva porcii domestici si cei salbatici, fiind raspandita la nivel global.

Boala nu este transmisibila la om, dar poate genera pierderi de proportii mari crescatorilor de porci. Se poate transmite pe distante lungi, prin intermediul materialelor care au intrat in contact cu animalele bolnave sau cu produsele din carne infestate. Transmiterea are loc prin contact direct dintre porcii domestici sau salbatici, bolnavi si cei sanatosi. Se raspandeste prin contactul cu secretiile (lacrimi, saliva) si fecalele animalelor infectate.

 Porcii sanatosi se infecteaza prin contactul cu obiecte, hrana, imbracaminte, mijloace de transport, adaposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi catre cei sanatosi in cadrul miscarilor necontrolate sau ilegale a animalelor (transport, vanzare, targuri) si de catre oameni, pasari, insecte.  Virusul Pesta Porcina se transmite de la porcii aparent sanatosi, cu 2-4 zile inainte de aparitia semnelor de boala. Infectia poate fi contactata prin intermediul resturilor alimentare din porc, netratate termic sau resturi ce contin fragmente de porc infectat cu virus.

 Semnele clinice depind de stadiul de boala. Sunt 3 nivele de severitate: acut, cronic si subacut. Porcii bolnavi de pesta porcina clasica prezinta modificari de comportament: beau multa apa; nu se deplaseaza; refuza hrana administrata; au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate in rosu inchis; au constipatie urmata de diaree; se deplaseaza greoi si au tremuraturi musculare.  Evolutia Pestei Porcine Clasice genereaza pierderi economice datorate mortalitatii ridicate a porcinelor domestice sau salbatice, a restrictiilor pe care autoritatea veterinara locala le dispune pentru miscarea animalelor si a produselor de origine animala, a sumelor destinate pentru despagubirea porcinelor bolnave, sistarii comertului cu porcine vii si produse de origine animala de la porcine. Pentru ca o tara sa poata face comert cu animale si produse de origine animala provenite de la acestea, trebuie sa fie libera de Peste Porcina Clasica.

 Vaccinarea porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la disparitia acestuia. Reducerea pana la disparitie a virusului pestos porcin se realizeaza prin masuri concrete care au in vedere: monitorizarea  continuă a situatiei epidemiologice sub raportul acestei boli; controlul miscarilor de porcine domestice si salbatice pe intreg teritoriu al tarii. Costurile pentru efectuarea supravegherii sanitare veterinare conform Programului Strategic sunt suportate de la bugetul de stat de catre ANSVSA. Despagubirile pentru pierderile de porcine se acorda proprietarilor de catre MAPDR de la bugetul de stat.

 Detinatorii de porci au obligatia:

  • sa anunte medicului veterinar din localitate intentia de a cumpara, de a vinde porci, pentru a primi recomandările necesare;
  • sa achizitioneze numai porci pentru consumul familial, din localitatea de domiciliu si din zone fara boala;
  • sa anunte Primaria despre cumpararea porcilor, pentru a fi inregistrati in registrul agricol;
  • sa asigure identificarea, inregistrarea si marcarea porcilor si a exploatatiilor de porci proprii;
  • sa permita medicului veterinar vaccinarea porcilor din exploatatia proprie;
  • sa respecte intocmai masurile dispuse de medicul veterinar privind mentinerea porcilor in adaposturi, pentru a nu veni in contact cu alte animale;
  • sa anunte imediat medicului veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii, inclusiv a celor inregistrate in gospodariile invecinate, etc;

 Metoda cea mai indicata in protectia impotriva Pestei Porcine Clasice este BIOSECURITATEA, care reprezinta un complex de masuri necesare protejarii porcilor impotriva contactului cu virusul respectiv. Pasii care sunt imperios necesari a fi urmati sunt: igienizarea;  izolarea animalelor;  asigurarea securitatii exploatatiei; hrana. Despagubirile se acorda numai proprietarilor care au identificat, inregistrat si marcat corespunzator animalele din exploatatie.

 Comisia Europeana a sustinut si sustine tehnic, prin experienta expertilor comunitari si financiar, prin cofinantarea combaterii unor boli, inclusiv pentru  PPC, donand cu titlu gratuit o parte din dozele vaccinale: 7 milioane doze vaccin marker pentru exploatatiile profesionale si 1 milion doze vaccin tulpina virus atenuat conventional pentru exploatatiile nonprofesionale. Romanian Agribusiness Developement Project, finantat de USAID sprijina acest program printr-o campanie de informare adresata crescatorilor de porci din gospodariile populatiei si exploatatii neprofesionale.

 

 


Cautare