La nivelul Uniunii Europene sunt recunoscute 844 de produse traditionale, din care: 459 produse  cu denumire de origine protejata (DOP); 362 produse cu indicatie geografica protejata (IGP); 20 specialitatile traditionale garantate (STG).

 

Repartizarea produselor traditionale pe grupe de produse:

 

Alte bauturi 32;

Alte produse de origine animala (miere, oua, produse lactate cu exceptia untului) 27;

Bere 25;

Carne (si organe comestibile) proaspete 110;

Branzeturi 173;

Uleiuri si grasimi (unt margarina, uleiuri, etc) 106;

Masline 16;

Fructe, legume si cereale proaspte sau prelucrate 186;

Pesti, moluste, crustacee proaspete si produse derivate 16;

Produse din carne (preparata, sarata, afumata, etc) 97;

Produse de cofetarie, patiserie si panificatie 33;

Ulei de masline  9;

Esente si condimente 14;

 

Clasametul pe tari cu produse certificate si recunoscute la nivelul UE:

1.Italia 177;

2. Franta 163;

3. Spania 123;

4. Portugalia 114;

5. Grecia 86;

6. Germania 66;

7. Anglia 31;

8. Cehia 17;

9. Austria 13;

10. Belgia 12;

11. Polonia 8;

12. Olanda 7;

13. Finlada 5;

14. Irlanda 4;

15. Slovacia 4;

16. Suedia 4;

17. Luxemburg 4;

18. Danemarca 3;

19. Cipru 1;

20. Ungaria 1;

21. Slovenia 1;

22. Bulgaria 0;

23. Estonia 0;

24. Letonia 0;

25. Lituania 0;

26. Malta 0;

27. Romania 0;

TOTAL UE 844.

 

Suprinde in acest clasament pozitiile foarte bune ale Greciei si Cehiei, semn ca unde exista interes din partea factorilor de raspundere, se pot obtine rezultate remarcabile.