Caderea sau putregaiul rasadului de legume

 

Pentru o buna reusita a culturilor legumicole este foarte important ca la plantare sa se foloseasca rasaduri viguroase.

Pentru a obtine rasaduri viguroase, in bune conditii, pe langa dezinfectia semintelor si a amestecului pentru producerea rasadului, sunt necesare o serie de tratamente care se aplica, dupa semanat si pana la plantare. Tratamentele contra bolii se fac preventiv.

 Caderea sau putregaiul plantutelor (Pythium debaryanum) reprezinta una dintre cele mai frecvente si pagubitoare boli la toate legumele inmultite prin rasad. Plantutele se ofilesc si putrezesc la baza, iar daca se smulg din pamant se observa ca tulpina si radacina sunt subtiate ca un fir de ata neagra. Foarte repede, pe stratul de rasaduri vor aparea vetre goale datorita pieriiri plantelor. Infectaia se realizeaza intotdeauna in sol. Temperaturile prea scazute fata de pretentiile fiecarei specii si udatul prea des favorizeaza aparitia atacului. Prevenirea si combaterea acestei boli se face prin dezinfectia solului si apoi dupa semanat tratarea periodica cu Tachigaren sau Topsin. Tratamentele se continua si dupa rasarire si repicarea plantelor. Se mai fac tratamente cu Folpan (Doza recomandata este de 0,15 % - 4-5 litrii solutie/mp) si Previcur Energy (Este necesara dizolvarea unei fiole de 10 mililitrii pe 10 litrii apa).

 Inainte de plantatul rasadului cu 2-3 zile, se executa un nou tratament cu aceleasi produse. In cazul in care boala apare, plantele atacate se smulg si se face tratamentul cu unul dintre cele doua produse, asigurand temperatura optima si o aerisire corespunzatoare. Pe vetrele unde plantele au fost distruse de boala, se recomanda si presararea de praf de var.

 


Cautare