Gradinile din Hawai

Cele mai multe lucruri in amenajarea terenului le aflam din vechile tehnologii ale gradinarului hawaiian.

Acesta are la dispozitie un numar un numar redus de plante, dar este un tehnician foarte bun si un proiectant excelent. Gradina lui este de toata admiratia, iar modelarea cuprinde intreg peisajul. Daca privesti mai atent iti dai seama care-i sunt semnificatiile. Diviziunea teritoriala Ohana, in care oamenii sunt parte integrata cuprinde valea, campia, helesteul cu peste, reciful marin, etc. Ohana este un tot, respectiv: panza freatica, oamenii, fluxul de nutrienti, animalele si reprezinta o singura unitate de la izvorul de pe munte si pana in vale.

In mod uimitor, uimitor, exista ogoarele de taro la poalele crestelor, imediat langa izvoare, de unde prin niste jgheaburi sapate in piatra, apa ajungea imediat acolo. In gradinile din Hawai erau nelipsite legumele perene: spanacul egiptean, vinetele thailandeze, papaya, moringa, hibiscusul comestibil, dovleacul kabocha, mazarea de porumbei.

Insula Kauai,din Hawaii atrage cativa dintre cei mai buni fermieri si gradinari din lume. Avand vegetatie tot anul, precipitatii abundente, atmosfera tropicala luxurianta, stil de viata relaxat si plaje cu nisip cald, fermele frumoase si gradinile ecologice din Kauai prezinta o productie uluitoare de alimente delicioase si sanatoase.

Bill Mollison - Introducere în permacultura

 

 


Cautare