Gradina de piatra

Plantele aromatice, medicinale si parfumate vegeteaza bine in stancarii, gradini de piatra, in spatii insorite si pe terasele blocurilor.

Gradina de piatra se poate amenaja pe soluri sarace, aride, foarte permeabile. Plantele care vegeteaza bine in conditiile acestea sunt de obicei plantele aromatice, care nu necesita o ingrijire deoasebita. In locuri foarte aride, daca solul este acoperit cu pietris, chiar si plantele perene mai putin rezistete se dezvolta armonios.

Dintre acestea mintim unele specii de cimbrisor, lavanda parfumata (Lavandula angustifolia), isopul (Hyssopus officinais) rozmarinul (Rosmarinus officinalis), ''santolina''. Irigarea acestora se face doar la plantare sau in conditii de seceta prelungita. De altfel nu necesita altfel de ingrijiri.

Sunt din ce in ce mai des intilniti pereti de piatra acoperiti de plante aromatice si parfurmate. Ca plante pe pereti se preteaza sapunarita (Lobularia maritima) si brumarelul (Saponaria officinalis). De asemenea frunzisul delicat argintiu si aromat al plantei ''nana'' (Artemissia schimidtiana), acopera peretii asemenea unui covor dens.

 


Cautare