10 reguli de compostare

Compostul este obtinut prin descompunerea naturala a resurselor organice in elemente nutritive stabile, usor de asimilat de catre plante.

Gunoiul de grajd, toate resturile vegetale si dejectiile animale, resturile din prelucrarea mancarii in gospodarie, crengile, rumegusul, frunzele, etc. trebuie sa ajunga pe platforma de compostare, pentru ca dupa asta sa ajunga inapoi in sol. Pe o suprafata de pamant aflata intr-un loc umbros, se aseaza in straturi alternative cat mai omogen cu putinta materialele amintite mai sus. Astfel pe platforma de minim 2x3 m, se adauga aceste straturi pana la aproximativ o inaltime de 1,5 m, dupa care se acopera cu un strat de paie si pamant. Daca se respecta 10 reguli, dupa 10 – 11 luni, materialele se tranforma in compost, care trebuie sa semene in final la aspect si miros cu pamantul reavan de padure.

Reguli de compostare:

1.Materialul supus compostarii are nevoie de aer. Nu tasati platforma niciodata si optimizati amestecul cu resturi mai grosiere (coceni, bucatele de crengi, etc..). Platforma va fi facuta pe pamant si nu in groapa si nu se va acoperi cu folie.

2.Platforma se va cladi intotdeauna pe pamant deoarece trebuie sa permita accesul vietuitoarelor implicate in procesul de transformare.

3.Resturile verzi si gunoiul de grajd umed se vor adauga in straturi subtiri pentru a preintampina orice fenomen de putrefactie.

4.Uscarea materialelor trebuie evitata, procesul de compostare avand nevoie de umiditate. Eventual se pot aplica stropiri usoare.

5.Trebuie evitata umiditatea excesiva a materialelor supuse compostarii, care poate duce la o tasare si eliminare a aerului avand drept consecinta putrezirea.

6. Resturile menajere sau cele care emana mirosuri neplacute vor fi amestecate cu praf de argila. Adaosul de praf de argila se poate face si la fiecare 10 cm de strat.

7.Cand toate resturile au fost puse pe platforma, aceasta se acopera cu un strat de paie si pamant pentru a preveni uscarea sau umiditatea excesiva si pentru a stimula incalzirea masei compostabile, intr-o prima faza.

8.Dupa 1-2 luni, gramada de compost se va omogeniza si reconstitui din nou. Zonele uscate se vor umezi.

9.Cu cat materialele pentru compostare vor fi mai variate, cu atat calitatea va fi mai buna.

10.Nu compostati niciodata cantitati mari din acelasi material.

 


Cautare