Cum construim un Bio-Swale ?

Bio-Swale este un tip de sant, care se utilizeaza pentru controlul eroziunii si conservarea umiditatii in sol.

Prin bio-Swale, se creeaza o zona umeda pentru culturile perene, cum ar fi pomii si arbustii fructiferi. Spre deosebire de un sant de drenaj tipic, bio-Swale este construit pe curba de nivel si se umple ca o cada de baie pe timpul unei ploi torentiale, dupa care apa se infiltreaza incet in sol si este disponibila culturilor de plante din apropiere. Bio-Swale se compune din: Swale, care este o zona excavata in care apa se poate colecta; berma, o movila ridicata pe partea din spre panta din solul excavat sin swale. Atat Swale cat si berma sunt destul de largi si usor inclinate, ceea ce le face destul de atractive si utile pentru plantarea culturilor agricole.

Bio-Swale atenueaza procesul de eroziune prin incetinirea apei cand se revarsa peste o panta. Orice solul adus la deal este depus in Bio-Swale, pentru a face o locatie fertila, unde plantele se dezvolta luxuriant. Una dintre cele mai bune locuri pentru a construi un bio-Swale este in partea de jos a unui pasuni. Astfel se colecteaza dejectiile de la animalele de pe pasune, rezultand depuneri de ingrasaminte in locatiile unde se vor infiinta culturile.

Pe proprietati mici, un singur bio-Swale in partea de jos a gradinii, este suficient pentru a planta un rand de pomi si arbusti fructiferi. Toamna este un moment deosebit al anului pentru a construi un bio-Swale. Fundul unui bio-Swale trebuie sa aiba acelasi nivel atat intr-o parte cat si in cealalta a santului.


 


Cautare