Inapoi la Eden

Filmul “Back to Eden" este un documentar care investigheaza o metoda simpla de gradinarit ecologic care ar putea rezolva problemele agricole complexe cu care ne confruntam astazi.

Dana & Sarah Films, o companie de film nomad, prezinta o tehnica de gradinarit revolutionara a horticultorului Paul Gautschi,  care a redus necesarul de irigatie cu pana 95%. Pamantul din gradina lui este acoperit de un strat protector de resturi vegetale de la frunze uscate cazute de copaci, crengi, etc., in functie de anotimp, si cum trec anii straul este tot mai profund. Pavel Gautschi, spune ca pamantul este un organism iar stratul de mulci reprezinta pentru sol, tot asa cum protejeaza pielea organismul uman. 

Cand Paul sa mutat la Washington si-a construit o casa si a inceput gradinaritul pentru a asigura mancare familiei sale. Cu toate acestea, el s-a confruntat cu multe probleme comune gradinarilor precum lipsa de apa, daunatorii, calitatea slaba a solului, nevoia de forta de munca intensiva, etc. El a observat, dupa ce a citit Biblia, ca solul din padurea din apropiere era tot timpul acoperit cu straturi de aschii si resturi vegetale, care era in permanenta umed. Atunci el si-a dat seama că natura autosustine acest strat, care lipsea din grădina sa. Acest strat de compost organic natural protejeaza solul, adauga substante nutritive in sol, si retine umiditatea in sol. 

Oamenii din toata America, viziteaza gradina sa si sunt uimiti de aromele, dulceata, si frumusetea fructelor si legumelor sale. Gradinaritul a devenit pentru Paul o placere, deoarece gradina necesita foarte putina atentie, cu exceptia taierilor si greblarii aschilor de lemn pentru a nu se plictisi. Mai multe familii de americani au preluat modelul, dupa ce au facut o vizita in gradina lui Pavel. Acest mod de gradinarit reprezinta o revolutie in producerea de mancare hranitoare, cu cheltuieli putine si este un bun exemplu de permacultura durabila.

 

 


Cautare