Cultivarea pepenilor verzi in gradina

Primele recolte de pepeni verzi s-au inregistrat in urma cu 5000 de ani in Egipt.

Pepenele verde contine 92% apa. Stiintific, numele lui este Citrullus lanatus. Pepene verde face parte din familia Curcurbitaceae la fel ca si castravetele si dovleacul. Hidratarea oferita de pepene este probabil motivul pentru care era privit atat de bine, in conditiile unei temperaturi foarte ridicate si a lipsei apei, atat pentru cei care locuiau in desert cat si pentru cei care calatoreau pe mare. 

Cultura pepenelui verde in gradina este o adevarata placere mai ales daca veti obtine fructe uriase de peste 20 de kilograme. Potrivit Guinness World Recordes cel mai greu pepene verde din lume a fost obtinut de catre Lloyd Bright de Arkadelphia, Arkansas, in 2005, si avea greutatea de 121.93 kg. Pepenele verde prefera o clima calda, un teren de textura medie, bogat in substante organice, bine drenat cu un pH usor acid spre neutru. Revine pe aceasi suprafata dupa 2-3 ani. Se poate cultiva impreuna cu ceapa, morcov, salata, ridichi si mazare. Semanatul se face in cuiburi, 2-3 seminte in fiecare, la o adancime de 3-4 centimetri. Semintele germineaza la 15 grade Celsius. Se aplica 4-5 kg gunoi la fiecare cuib care se incorporeaza in sol.

Dupa rasarire plantele se raresc lasand doua plante la fiecare cuib. Cand plantele au 5-6 frunze se taie varful tulpinii principale pentru a stimula formarea celor laterale. Intr-o gradină mica se pot cultiva 3-5 cuiburi care asigura necesarul de pepeni verzi pentru toata familia. Pentru ca pepenele verde sa nu ramana galben se roteste pentru a avea o culoare uniforma. Udarile se fac moderat inainte de maturizarea fructelor. Se aplica lucrari de prasit pentru afanare si distrugerea buruienilor. Cand codita se usca, primul carcel de langa codita la fel si fructul are o culoare verde inchisa, se recolteaza. Preventiv la inceputul perioadei de vegetatie se aplica doua tratamente cu zeama bordeleza.

 

 


Cautare