Fertilizare cu ceai din compost

Compostul macerat este usor de facut prin inmuierea compostului in apa. Maceratul din compost este utilizat foliar (pulverizat pe frunze) sau se aplica pe sol.

Stim cu totii ca ingrasamnatul organic numit compost este un minunat fertilizant al solului si ajuta legumele din gradina sa creasca bine. Legumele record realizate in lume au fost tratate cu macerat din compost. Maceratul sau „ceaiul copost”, se utilizeaza pentru a inlocui ingrasamintele chimice, pesticidele, fungicidele si pentru a proteja natural gradina de langa casa. 

Maceratul din compost asigura urmatoarele conditii: ajuta la cresterea plantelor; ofera substante nutritive plantelor si solului; ofera organismelor benefice; ajuta la suprima boli; inlocuieste produsele chimice toxice din gradina. Materiale necesare pentru a prepara maceratul din compost sunt: 2-5 galeti plastic; 1 galeata de compost maturat; 1 pompa de acvariu; 1 valva de alimentare (supapa) cu aer in mai multe fluxuri; 4 galeti cu apa; 3 bucati furtun de acvariu; melasa, zahar. Atasati cele 3 piese separate de furtun la supapa de alimentare tip „gasca”. Asezati supapa pe galeata si asigurati-va ca furtunurile ajunge la fundul galetii. Adaugati compostul si asigurati-va ca acesta acopera capetele la cele trei furtunuri. Adaugati apa, in galeata pana la aproximativ 6 centimetri de marginea galetii. Utilizati apa de ploaie pentru a nu ucide cu clor organismele benefice din ceai. Adaugati melasa, porniti pompa de acvariu si lasati amestecul infuzat timp de 2-3 zile. Dupa trei zile strecurati prin tifon si utlizati maceratul la stropirea plantelor sau a solului din jurul plantelor. Substanta solida ramasa o puneti inapoi pe gramada de compost sau in gradina ca ingrasamant solid.

Maceratul trebuie sa aiba un miros dulce de pamant. In cazul in care miroase urat, nu-l folositi pe plante ci il amestecati inapoi in gramada de compost nematurat. Se aplica imediat pe flori si pe legume. Microbii benefici vor incepe sa moara la scurt timp dupa ce sursa de aer este eliminata. Maceratul va furniza substante nutritive si un impuls de energie plantelor din gradina care se vor dezvolta foarte bine. Se aplica o data la doua saptamani peste toate culturile de legume si flori. La pregatirea maceratului in afara de compost se mai poate utiliza zatul de cafea rezultat zilnic in gospodarie dupa pregatirea cafelei. Acesta se mai poate folosi si sub forma grosiera in amestec cu cojile de oua care se imprastie in jurul plantelor, indepartand astfel daunatorii.

 

 


Cautare