Carnea de vita „MAINE-ANJOU” DOP

Carnea de vita „MAINE-ANJOU” DOP , provine de la femele in varsta de pana la zece ani care au fatat cel putin o data sau de la masculi castrati in varsta de peste 30 de luni.

Carcasa femelelor cantareste minimum 380 kg iar cea a masculilor, minimum 400 kg.  Carnea este frumos marmorata, cu suficienta grasime intramusculara, are o culoare uniforma rosu intens spre portocaliu, are o textura placuta, este frageda la transare si la degustare, fiind foarte suculenta pe tot parcursul degustarii. Aria geografica in care se nasc, sunt crescute, ingrasaate si sacrificate animalele cuprinde mai multe comune din departamentele Ille-et-Vilaine, Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Mayenne, Sarthe, Deux-Sèvres, Vendée și Orne. Bovinele apartin rasei Rouge des prés” Sunt excluse exemplarele care prezintă o hipertrofie muscular. Ascendentul patern al fiecarui animal trebuie sa fie un taur inscris in registrul genealogic al rasei „Rouge des prés” pentru a justifica originea. In cazul in care s-a recurs la insamantare artificiala, taurul trebuie sa fie autorizat pentru insamantare. Animalele trebuie sa se nasca, sa fie crescute si ingrasate in aceeasi exploatatie. Cu toate acestea, se pot realiza achizitii de animale tinere, cu conditia ca: femelele sa fie prezente in mod continuu in exploatatia in care se realizeaza etapa de finisare timp de cel putin 12 luni, inclusiv etapa de finisare; masculii sa fie prezenti in mod continuu in exploatatia in care se realizeaza etapa de finisare cel putin de la varsta de 12 luni. Suprafata de pasuni exploatata pentru alimentarea tuturor bovinelor sau echivalentul exploatatiei este de minimum 0,7 hectare pentru fiecare mascul castrat in varsta de peste 24 de luni si de un hectar pentru fiecare femela cu vitei. Prin „femela cu vitei” se intelege femela a carei vita nu a fatat incaAnimalele trebuie sa fie scoase la pascut cel putin de la 15 martie pana la 15 noiembrie. In cazul unor conditii meteorologice exceptionale, se pot acorda derogari de la aceasta perioada minima. Pana la etapa de finisare, bovinelor respective li se administreaza suplimente proteice si energizante, in ratie zilnica de 3 kg maxim. In această perioada se interzice administrarea la discretie de porumb insilozat. 

In cursul etapei de finisare, care durează minimum doua luni inainte de sacrificare, animalelor li se administreaza o alimentatie bazata pe iarba proaspata, fan si suplimente proteice si energizante. In aceasta perioada se interzice administrarea de furaje insilozate. In timpul etapei de finisare, alimentele energizante si proteice administrate ca suplimente pe langa iarba si fan sunt compuse din minimum trei materii prime. Aceste elemente sunt administrate intr-o forma care sa permita identificarea. Cantitatea de suplimente administrate zilnic reprezinta 0,5-1,7 % din greutatea in viu a animalului. Crescatorii de animale trebuie sa pastreze la dispozitia agentilor de control facturile intocmite la cumpararea furajelor vegetale si a suplimentelor nutritive respective, cu mentiunea cantitatilor si a provenientei, precum si etichetele pe care se gaseste denumirea exacta a suplimentului nutritiv. Inainte de sacrificare, timp de 48 de ore, animalele sunt pregatite intr-un spatiu acoperit cu o cantitate mare de paie si primesc ca hrana numai fan si apa. Manipularea animalelor se realizeaza astfel incat sa reduca la minimum factorii care pot genera stres si pot influenta calitatea produsului final. Durata transportului acestora nu trebuie sa fie mai mare de sase ore de la inceperea incarcarii si pana la descarcarea la abator. Procesul de sacrificare a animalelor se desfasoara continuu intr-un interval de maximum trei ore de la incheierea descarcarii si sunt asomate intr-un interval de cinci secunde de la intrarea in cusca de sacrificare. Eviscerarea se efectueaza cu impachetarea sau ligaturarea esofagului si a anusului. Se interzice spalarea cu apa din abundenta a carcaselor. Carcasele sunt despicate longitudinal cu ajutorul unui fierastrau-panglica si sunt insotite de urechea pe care este prinsa crotalia animalului pana la realizarea cantaririi fiscale. Carcasele sunt supuse unui proces de refrigerare care permite obtinerea unei temperaturi interne de 10-15 °C la zece ore de la sacrificare, si mai mica sau egala cu 7 °C la 48 de ore de la sacrificare. Sferturile posterioare sunt supuse unui proces de maturare pe os de minimum patru zile. Vrabioara, rasolul, spata, precum si fleica fiecarei semicarcase sunt identificate cu ajutorul unei stampile cu mentiunea „Maine-Anjou”.

 

 


Cautare