Descrierea produsului IGP din Franta

Tipul produsului

Clasa 1.6:Fructe, legume si cereale proaspete sau prelucrate

Denumire

Ail blanc de Lomagne


Descriere

Bulbi albi si alb-sidefii, care uneori prezinta irizatii violete, formate din mai multi catei (8-12, in functie de calibru).

Usturoiul alb de Lomagne se distinge prin dimensiunea si regularitatea cateilor in culori de la bej la crem, care uneori prezinta irizatii violete. Fiecare catel este acoperit de o tunica formata dintr-un singur strat de coaja. Cateii formeaza impreună un bulb, care este si el acoperit de mai multe straturi de membrana subtire.

Acesti bulbi sunt comercializati in categoria „Extra” sau in categoria I, cu restrictiile aferente, cum ar fi, printre altele, diametrul minim de 45 mm.

Usturoiul alb de Lomagne este comercializat uscat si prezentat traditional, impletit in funii, ambalat in cosuri, saculete sau casolete sau vandut consumatorilor in plase.

Aria geografica

Operatiunile de cultivare, de uscare, de decojire, de elaborare a prezentarilor traditionale si de aprobare se desfasoara in aria geografica delimitata. La Delimitarea ariei geografie IGP se tine seama de: istoricul productiei din zona, distributia productiei, pe baza unui recensamant al producatorilor desfasurat la nivelul organizatiilor de producatori, caracteristicile pedoclimatice ale solului pe care acest usturoi este cultivat de mai multe decenii.

In aria geografica sunt incluse cele 200 de comune; 154 de comune din Gers si

46 de comune din Tarn-et-Garonne.

 

Dovada originii

Pentru a obtine un numar de identificare a parcelei, producatorul trebuie sa inscrie in registrul culturii: denumirea comunei, suprafata, numarul cadastral, soiul si cultura anterioara.

Pentru fiecare lot livrat la statia de ambalare, numarul de identificare corespunzator parcelei apare pe avizul de livrare. Dupa verificarea conformitatii loturilor in ceea ce priveste calitatile usturoiului alb de Lomagne, loturile IGP sunt identificate in mod specific si ambalate separat de alte loturi. Fiecare ambalaj unitar (palet sau unitate pentru comercializare) are inscris un numar unic de identificare, care garanteaza trasabilitatea produsului.

 

Metoda de obtinere

Operatiunile de productie, de uscare si de decojire se desfasoara in aria geografică delimitata.

Pentru alegerea semintelor, producatorul consulta lista soiurilor publicata anual de asociatie si realizeaza insamantarile numai cu seminte certificate.

Soiurile autorizate pentru plantare sunt selectionate in raport cu doua soiuri martor provenite din populatia originala „blanc de Lomagne”. Pentru soiurile noi, se stabilesc niveluri de acceptabilitate in vederea compararii caracteristicilor acestora cu acelea ale soiurilor martor.

In Lomagne, terenurile favorabile pentru cultura usturoiului au un continut de argila mai mare de 20 %.

Solurile acide cu un pH inferior valorii de 7,5 sunt excluse. Se efectueaza o analiza fizico-chimica a lotului de teren pentru a se verifica daca tipul de sol este favorabil plantarii culturii.

Pentru plantarea culturii, producatorul alege un lot situat in aria geografica, pe care nu a mai fost plantat usturoi in ultimele trei campanii agricole. Se interzice, de asemenea, plantarea usturoiului pe un sol unde s-a cultivat sorg, porumb, lucerna, iarba sau alte legume aliacee.

Insamantarile au loc in perioada 15 octombrie-15 decembrie.

Masurile fitosanitare trebuie justificate prin observatii cu privire la loturi si/sau prin observatii ale tehnicienilor cu privire la loturile de referinta si/sau printr-un raport tehnic.

In vederea alternarii substantelor active utilizate, producatorul trebuie sa consulte informatiile inscrise in registrul culturii cu privire la masurile fitosanitare anterioare si lista produselor aprobate pentru utilizarea la cultura respectivă. O dată la doi ani se efectueaza o diagnosticare a echipamentelor de pulverizare.

Pentru optimizarea fertilizarii, producatorul se bazeaza pe o analiza a solului din lotul respectiv, realizata cu mai putin de trei ani inainte. Ingrasamintele se aplica treptat si limitat, tinand seama de stadiul de dezvoltare a plantelor.

Pentru a stabili momentul recoltarii, producatorul tine seama de criteriile vizuale de maturitate (ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinii la colet, precum si de raportul dintre greutatea bulbilor si cea a frunzelor.)

Uscarea usturoiului se realizeaza in mod traditional, prin agatarea de bare de lemn sau prin ventilatie fortata. Stadiul uscarii se determina prin controlul pierderii in greutate a usturoiului: in perioada de uscare se ajunge la o pierdere in greutate intre 20-30 % fata de greutatea initiala a bulbilor recoltati.

După uscare, usturoiul se curata exclusiv manual, pentru a obtine un grad de albire satisfacator al bulbilor. Acest procedeu consta in indepartarea straturilor de coaja decolorate, terne sau degradate, pastrand intact ultimul strat. In cadrul procesului de curatare, radacinile se taie manual, pana la nivelul bulbului, fara a-l afecta pe acesta.

Ca si in trecut, usturoiul se sorteaza si se aproba in aria delimitata, la unitatea de ambalare sau in exploatatia agricola. Localizarea acestor operatiuni permite in egala masura sa se garanteze trasabilitatea produsului.

Dupa aprobare, usturoiul recoltat cu frunze poate fi prezentat intr-o maniera traditionala „ail blanc de Lomagne”: in legaturi, in cosuri sau impletit.

Legatura

Reputatia din trecut si din prezent:

In ceea ce priveste istoria productiei, intr-o culegere de statistici agricole din zona Castelsarrasin, datand din 1868, se mentioneaza interesul economic pentru cultivarea usturoiului in Tarn-et-Garrone. In 1902, In comuna Beaumont-de-Lomagne se Inregistrau 80 de hectare cultivate cu usturoi. Dupa cum indica statisticile agricole anuale, in secolul XX cultura usturoiului s-a extins continuu in Lomagne: 500 de hectare in 1929, 2810 de hectare in 1980.

Incepand cu 1936, crearea asa-numitelor „établissements DURAN si aparitia pietelor traditionale, in cadrul carora agricultorii isii puteau vinde surplusul de produse, atesta faptul ca usturoiul face de mai mult timp obiectul schimburilor comerciale in regiunea Lomagne.

De la inceputul anilor 1960, s-au desfasurat diverse evenimente avand ca tema centrala usturoiul: primul concurs pentru cea mai frumoasa legatura de usturoi a avut loc in 1961 la Beaumont-de-Lomagne.

Incepand cu 1994, in Beaumont-de-Lomagne, o zi pe an este dedicata sarbatorii usturoiului. De asemenea, incepand cu 1960, s-au realizat studii in scopul imbunatatirii tehnicilor de productie. Rezultatele acestor studii au fost prezentate cu ocazia zilelor nationale ale usturoiului, organizate intre 1966 si 1974 la Beaumont-de-Lomagne.

Diversele evenimente avand ca punct central usturoiul alb de Lomagne, printre care si concursurile deprezentari traditionale, confera un caracter festiv si convivial procesului de productie si contribuie la consolidarea reputatiei produsului.

Alte caracteristici: mentinerea metodelor traditionale.

Obtinerea de usturoi alb de Lomagne este caracterizata prin mentinerea metodelor traditionale, cum ar fi uscarea usturoiului pe o bara de lemn, curatarea manuala a usturoiului si elaborarea modalitatilor traditionale de prezentare (funii, cosuri sau legaturi).

Uscarea traditionala pe bara consta in agatarea usturoiului recoltat cu frunze pe bare, intr-un loc acoperit, cu laturile deschise. Autan, un vant cald si uscat care sufla dinspre Marea Mediterana, joaca un rol foarte important in procesul de uscare. Acest vant este foarte puternic in Lomagne si participa la prezervarea metodei traditionale de uscare pe bara.

Curatarea manuala, obligatorie, permite obtinerea unui produs cu un aspect ingrijit, caracteristic usturoiului alb de Lomagne: bulbi omogeni fara defecte, albi, cu radacini taiate uniform.

Flexibilitatea tulpinii permite elaborarea unor prezentari caracteristice ale usturoiului alb de Lomagne, cum ar fi funiile si legaturile. Aceste prezentari traditionale sunt bine reprezentate la evenimentele care au ca punct central usturoiul alb de Lomagne.

Etichetarea:

Fara a aduce atingere normelor specifice prevazute de legislatia franceza, comunitara sau internationala, etichetarea trebuie sa contina urmatoarele informatii specifice IGP: Denumirea produsului: Ail Blanc de Lomagne”; Sigla comunitara IGP”; Numarul de identificare a lotului.

Grup:

  • Denumire: Association de Défense de l'ail blanc de Lomagne
  • Adresa: Comité BGSO/Agropôle
  • Bât. Alphagro
  • BP 206
  • F-47931 Agen cedex 9
  • Telefon (33) 553 77 22 70
  • Fax (33) 553 77 22 79
 
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.





Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene