Descrierea produsului DOP din Spania


Tipul produsului:

Clasa 1.6. fructe


Descriere:

Denumirea de origine protejata (DOP) „Cereza del Jerte” se refera exclusiv la ciresele de masa care se consuma proaspete, facand parte din varietatile locale „Navalinda”, „Ambrunes”, „Pico Limon Negro”, „Pico Negro” si „Pico Colorado”, din specia Prunus avium L.

Varietatile de cirese protejate prin denumirile de origine protejate (DOP) sunt de doua tipuri:

Pietroasele („picotas”): varietate „Ambrunes”, „Pico Negro”, „Pico Colorado” si „Pico Limon Negro”. Cea mai mare parte a productiei corespunde acestui tip de cirese, denumit „picotas”, al caror particularitate esentiala este de a se detasa usor de pe peduncul in momentul culesului,

Ciresele cu peduncul: „Navalinda”.

In ceea ce priveste caracteristicile produsului, fructul este de culoare roz, ciresele fiind in mare parte de culoare rubinie sau purpurie. In functie de varietate, pulpa fructului, proaspata si crocanta, poate varia intre rosu si galben sau crem, iar sucul, intre rosu si incolor.

Fructele pot avea urmatoarea forma: reniforma, plata, rotunda sau lunguiata. In functie de varietate, samburele poate varia intre mic, mare si foarte mare, avand forma sferica sau lunguiata.

Cireșele cu un diametru mai mic de 21 mm nu pot fi comercializate sub aceastA denumire de origine protejatA.

Ciresele protejate prin DOP „Cereza del Jerte” vor fi exclusiv din categoria „extra”, in conformitate cu normele de comercializare aplicabile cireselor, aprobate prin Regulamentul (CE) nr. 214/2004 al Comisiei din 6 februarie 2004.


Zona geografica:

Aria de producere se situeaza pe vaile muntoase ale regiunii Jerte, in localitatile Ambroz si La Vera, in nordul provinciei Caceres (comunitatea autonoma Extremadura).

Raportul strans dintre calitate, relieful muntos al localitatilor in care se afla gospodariile agricole si metoda de productie exclud din aria geografica a DOP terenurile si gospodariile agricole care se afla in afara ariei agricole muntoase determinate dupa cum urmeaza:

Valea Jerte: cuprinde toate gospodariile din aceeasi circumscriptie municipala, indiferent de altitudinea la care se situează acestea.

Regiunea La Vera: sunt excluse exploatatiile agricole situate la o altitudine mai mica de 500 m.

Valea Ambroz: sunt excluse exploatatiile agricole situate la o altitudine mai mica de 600 m.

Aria de productie coincide cu aria de ambalare si etichetare.


Dovada originii:

Calitatea și originea produsului protejat sunt garantate prin analizele si controalele corespunzatoare efectuate de Consiliul de reglementare pe plantatii si in depozitele de expediere inscrise in diferitele registre ale denumirii de origine protejate, in conformitate cu dispozitiile manualului de calitate, precum si cu cele din manualul de proceduri.

Dupa efectuarea controalelor, comitetul de evaluare al Consiliului de reglementare, compus din reprezentanti ai tuturor partilor interesate, evalueaza rezultatele obtinute pentru a adopta o decizie impartiala si obiectiva.

In cazul în care comitetul de evaluare decide acordarea dovezii, Consiliul de reglementare acorda plantatiei respective dovada in cauza.

Ambalajul cireselor protejate de DOP „Cereza del Jerte” se va efectua in aria geografica delimitata, in conformitate cu dorinta exprimata de grupul solicitant, care considera ca aceasta este o conditie indispensabila asigurarii prezervarii calitatii, garantarii trasabilitatii si controlului in cadrul procesului de certificare.

Procesul ia sfarsit atunci cand eticheta numerotata se aplica pe ambalajul produsului certificat corespunzator, garantand astfel originea si calitatea cireselor.

Etichetele se elibereaza de Consiliul de reglementare al carui domeniu de competenta este delimitat dupa cum se mentioneaza in regulamentul sau:

— competenta delimitata la aria de productie, in ceea ce priveste teritoriul;

— competenta delimitata la DOP „Cereza del Jerte”, la fiecare etapa de productie, la procesul de depozitare, ambalare, transport si comercializare, in ceea ce priveste produsele;

— competenta delimitata la numele inscrise in registru, in ceea ce priveste persoanele.

Prin urmare, ambalarea se va efectua in aria geografica delimitata mentionata la punctul C din caietul de sarcini pentru a asigura trasabilitatea, continuitatea structurii de control in timpul intregului proces si mentinerea calitatii produsului protejat.

Astfel, fiind vorba de o regiune muntoasa greu accesibila, transportul cireselor ar implica expunerea produselor unor conditii de mediu putin favorabile, agravate de o durata prea lunga a transportului. Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca unele caracteristici ale produsului ar avea de suferit, afectand astfel calitatea acestuia, definita prin denumirea de origine.

Produsul se comercializeaza cu o garantie a originii sale, confirmata prin eticheta numerotata sau prin eticheta dubla a Consiliului de reglementare.


Metoda de cultivare:

Ciresele sunt cultivate pe plantatii de dimensiuni mici amplasate pe terase, situate pe coline. Exploatatiile au o suprafata medie de 1,6 hectare, fiind constituite din 4-5 parcele de pamant. Aceasta structura explica de ce majoritatea exploatatiilor foloseste o forta de muncă familiala pentru a efectua principalele lucrari agricole, precum culesul care este una dintre cele mai grele si exigente lucrari in termeni de asimilare.

Structura plantatiilor este conditionata de faptul ca terasele sunt inguste si o mare parte a acestora poate contine numai un singur rand de pomi, echivalentul a 125 de picioare pe hectar, ceea ce reprezinta un grad inalt de extensificare.

Coroana se ajusteaza prin reducerea la urmatoarele tipuri de forme: trapezoidala (inalta / joasa), piramidala si standard.

Lucrarile se mai fac, in mare parte, cu ajutorul animalelor de tractiune, in general de trei ori pe an. De asemenea, fertilizarea pamantului se face folosind ingrasamantul organic din balegar si din plante verzi.

Elagarea este, in general, lejera si se limiteaza la rarire si carnire.

Tehnicile traditionale, acumulate de secole, precum si culesul, ambalarea si transportul cireselor se practica cu mare precautie si fac obiectul unor controale minutioase, indispensabile pentru ca fructul sa-si pastreze toate caracteristicile.

 


Legatura:

Denumirea „Jerte” sau „Valle del Jerte” este strans legata de cires. In Spania, un numar mare de consumatori asociaza aproape automat regiunea cu ciresele. Aceasta regiune este, prin urmare, cunoscuta pentru ciresele sale unice si, in special, pentru cele pietroase („picotas”).

Se crede ca ciresul a fost adus in Spania de catre arabi si ca, odată cu sosirea noilor coloni, după recucerire, ciresul era deja adaptat solului respectiv. Primele dovezi fiabile ale existentei lor dateaza abia din secolul XIV.  La 2 iunie 1352, un cortegiu de emisari ai regelui se opreste sa nopteze intr-o localitate din regiune. Aceste personaje ilustre au servit pastravi si cireșe, ceea ce demonstreaza ca aceste fructe erau deja binecuvantate si aveau o calitate demna de calatorii de neam mare.

Cultura cireselor se mentine si se dezvolta de-a lungul secolelor care urmeaza. In secolul XVI, celebrul medic spaniol Luis de Toro se referea la cireSele din Jerte, laudandu-le dimensiunile, culoarea si savoarea.

In secolul XVIII, cand castanii spanioli au fost afectati de boala neagra, ciresul a aparut ca o veritabila alternativa economica. La sfarsitul secolului XVIII si de-a lungul secolului XIX, cultura ciresului devine tot mai populara pe Valea Jerte si in cele doua localitati vecine.

In primele decenii ale secolului XIX cronicarii afirma deja ca ciresele sunt ceea ce are regiunea mai bun: „cireșele din această regiune sunt cele mai apreciate la Curte…”. De-a lungul acestui secol, cultura cireselor va lua amploare in fiecare localitate, in asa fel incat la inceputul secolului XX aceasta regiune era deja renumita pentru „ciresele delicioase”.

Cele cinci varietati protejate sunt toate originare de pe Valea Jerte sau de pe vaile vecine Ambroz și La Vera. Ele sunt produse exclusiv in aceasta regiune, avand in vedere ca, pana in prezent, toate tentativele de a le cultiva in alte regiuni s-au soldat cu esec.

Mai multi autori afirma ca prezenta varietatilor de cirese fara peduncul pe Valea Jerte este rezultatul unu proces lung de aclimatizare si de selectie partial dirijata a diferitor varietati ale Prunus avium L., specie salbatica specifica vailor muntoase de secole.

Locuitorii din Jerte au lucrat la ameliorarea speciei prin selectia clonala. O contributie importanta au avut-o factorii climaterici, precum umiditatea ridicata, chiar si in timpul anotimpului cald, vanturile de pe vale, orientarea, durata medie anuala de insorire, altitudinea, varietatea microclimatului si aciditatea solului.

Structura proprietatilor si a conditiilor datorate unei topografii dificile formeaza un peisaj cu gradini amenajate pe terase mici, uneori chiar minuscule, sprijinite de pereti de piatra care, probabil, se construiesc, in mare parte, fara contributia mijloacelor mecanice.

Caracteristicile produsului sunt, prin urmare, determinate de utilizarea unui material vegetal specific, adaptat mediului specific Vaii Jerte si vailor vecine, dar si de particularitatile metodei de obtinere care combina cultura cireselor si traditiile culturale care se bazeaza pe mica proprietate si organizarea familiala a gospodariei. Plantatiile, constituite din parcele de pamant pe terase sunt situate, in general, pe versanti abrupti unde mecanizarea este dificila, randamentul mic fiind compensat prin calitatea superioara.


Organism de control:

Denumire: Consejo Regulador de la Denominacion de Origen „Cereza del Jerte“

Adresa: Pol. Ind. Centro de Empresas.

Carretera Nacional 110, km 381, 400

E-10614 Valdastillas Cáceres

Telefon (34-927) 47 11 01

Fax (34-927) 47 11 03

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Organismul de control al denumirii de origine protejată „Cereza del Jerte” este conform cu norma EN 45011.


Etichetare:

Denumirea de origine protejata „Cereza del Jerte” trebuie sa figureze, in mod obligatoriu si foarte vizibil, pe ambalajul produsului.


 


Grup:

·        Denumire: Sociedad Cooperativa Limitada Agrupacion de Cooperativas Valle del Jerte

·        Adresa: Ctra. Nacional 110, km 381

·        E-10614 Valdastillas Caceres

·        Telefon (34-927) 47 10 70

·        Fax (34-927) 47 10 74

·        E-mail: —

·        Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )