Carnatul „Saucisse de Morteau” IGP, este un carnat drept de formă cilindrica, regulata si cu un diametru de minimum 40 mm (diametrul de umplere a intestinului), produs din carne de porc.

 

In general, afumaturile fac parte din traditia produselor originare din estul Frantei si din estul Europei. Afumarea a indeplinit din punct de vedere istoric obiectivul de uscare si de conservare a produselor, mai ales in zonele de munte, mai reci, unde practica afumarii a putut fi asociata cu necesitatea incalzirii locuintelor.

 

Aceasta practica, dezvoltata initial in Haut-Doubs, sta la baza dezvoltarii unor cunostinte practice in ceea ce priveste afumatul care s-au raspandit ulterior pe intreg teritoriul regiunii Franche-Comte, odata cu aparitia unor dispozitive de afumare care reiau principiile afumatorilor „thué”.

 

Carnatii „Saucisse de Morteau” si „Jésus de Morteau” au avut mult timp un renume limitat la nivel local si regional, raspandit doar, incepand cu secolul al XVIII-lea, de negustorii si de calatorii aflati in trecere prin regiune. Carnatii „Jésus de Morteau” faceau parte din alimentatia rurala traditionala, mai ales in cadrul meselor de duminica sau de Craciun.

 

Carnatii „Saucisse de Morteau” si „Jésus de Morteau” sunt cunoscuti publicului larg, proprietarilor de restaurante si consumatorilor. Studiul de notorietate derulat in 2008 in randul consumatorilor arata ca produsul este cunoscut de 71 % dintre acestia. Acesta este identificat direct, alaturi de diferite branzeturi si vinuri, ca imagine simbol a bucatariei specifice regiunii Franche-Comté.

 

Carnatii „Saucisse de Morteau” si „Jésus de Morteau” se caracterizeaza printr-o afumare lenta. Acest obicei de utilizare a rasinoaselor ca si practica de afumare lenta dezvoltata initial in zonele de munte s-a raspandit, de asemenea, in intreaga regiune Franche-Comte.

 

Pe de alta parte, impreuna cu practicile afumatului, utilizarea unui amestec de carne tocata mare, a betigaselor de lemn si a invelisului din intestin gros de porc fac parte dintre practicile traditionale locale specifice regiunii Franche-Comté. Aceasta regiune corespunde unei zone de cunostinte practice specifice.

 

Renumele produsului reprezinta unul dintre elementele fundamentale ale legaturii acestuia cu aria geografica si se concretizeaza, de exemplu, in serbarea si concursurile anuale legate de carnatii „Saucisse de Morteau” care se desfasoara la sfarsitul saptamanii care cuprinde data de 15 august si, respectiv, in luna octombrie.

 

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene