Pesca di Leonforte” cu indicatie geografica protejata (IGP), Italia, este produsul rezultat In urma cultivarii a doua ecotipuri locale de piersica, Bianco di Leonforte si Giallone di Leonforte, neinscrise in catalogul national al soiurilor.

 

La momentul introducerii pe piata, „Pesca di Leonforte” cu indicatie de origine protejata trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici: aspect proaspat si intact, trebuie sa fie sanatoasa si neafectata de putregai sau alterari care sa o faca improprie consumului.

 

Forma fructelor trebuie sa fie globulara cu valve asimetrice. In cazul ecotipului Bianco di Leonforte, pulpa este de culoare alba, iar coaja este de culoare alba cu striatii rosii, nu intotdeauna evidente. In cazul ecotipului Giallone di Leonforte, pulpa este de culoare galbena, iar coaja este de culoare galbena cu striatii rosii, nu intotdeauna evidente. Pulpa trebuie sa fie puternic prinsa de sambure.

 

Pot obtine recunoasterea IGP „Pesca di Leonforte” doar piersicile apartinand categoriilor Extra si I.

 

Este obligatorie utilizarea pungutei de hartie tip pergament pentru a asigura protectia mecanica impotriva agentilor patogeni, in etapa in care fructul ajunge la dimensiunea unei nuci si, in orice caz, nu mai tarziu de luna iulie. Recoltarea are loc din prima decada a lunii septembrie si pana in prima decada a lunii noiembrie. Fructele trebuie culese manual, evitandu-se recoltarea in orele cele mai calde ale zilei si expunerea directa la soare a fructelor culese. Trebuie acordată o atentie deosebita desprinderii fructului de pe crenguta, astfel incat sa nu fie afectat pedunculul. In plus, pentru a se evita deteriorarea fructelor, trebuie Indepartat firul metalic folosit la legarea pungutelor de pergament.

 

Fructele cu indicatia geografica protejata „Pesca di Leonforte” trebuie comercializate in casete sau cutii din carton sau din lemn sau in cosuri de diverse forme cu o capacitate intre 0,5 si 6 kg. Fiecare ambalaj trebuie sigilat in asa fel incat deschiderea sa implice ruperea sigiliului, pentru ca produsul sa nu poata fi alterat in fazele ulterioare ale ambalarii.

 

Aria de productie a „Pesca di Leonforte” cu indicatie geografica protejata cuprinde comunele Leonforte, Enna, Calascibetta, Assoro si Agira, aflate in „inima” Siciliei.

 

De mai multe decenii, produsul „Pesca di Leonforte” cu indicatie geografica protejata se distinge prin practica invelirii in pungute a fructelor din pomi, utilizata ca metoda de combatere a mustei mediteraneene (Ceratitits capitata). Aceasta metoda a reprezentat, de-a lungul timpului, unul dintre aspectele cele mai deosebite ale acestui produs si a permis o rezistenta sporita a fructelor la fenomenul caderii premature din pomi, deoarece acestea sunt protejate de o punguta de hartie tip pergament argintat, rezistenta la ploi.

 

De aproximativ douazeci de ani, „Pesca di Leonforte” are un impact economic semnificativ nu doar in aria de productie, ci si in teritoriile comunelor invecinate, cu ocazia „Sagra” (sarbatoare cu targ) anuala organizata in prima duminica a lunii octombrie in centrul istoric al oraselului construit de Principele Nicolo Placido Branciforti in secolul al XVII-lea. Acest eveniment dedicat promovarii si punerii in valoare a produsului a fost instituit in 1982 de administratia comunala de atunci pentru a incuraja dezvoltarea acestui fruct si pentru a face cunoscute consumatorilor din insula particularitatile unui produs unic. Evenimentul, botezat „Sagra della pesca di Leonforte”, a constituit, Inca de la inceput, o ocazie de promovare a acestui produs tomnatic.

 

 

Sursa:Jurnalul Oficial al Uniunii Europene