Piave” este o branza tare si maturata, produsa in Italia, de forma cilindrica si cu pasta fiarta, obtinuta din lapte de vaca

 

Gust: initial dulce si laptos, mai ales in cazul tipului „Fresco”, dar care se simte inca si in cazul tipului „Mezzano”. Pe masura ce continua procesul de maturare, predomina un gust mai puternic, care devine din ce in ce mai intens si consistent, pana la a fi usor picant in cazul branzeturilor indelung maturate.

 

Crusta: prezenta, moale si deschisa la culoare in cazul tipului „Fresco”, din ce in ce mai groasa si consistenta pe masura ce continua procesul de maturare, devenind tare si de o culoare tot mai inchisa, spre ocru, in cazul tipurilor „Vecchio”, „Vecchio Selezione Oro” si „Vecchio Riserva”.

 

Pasta: este caracterizata prin lipsa gaurelelor. Este alba si omogena in cazul tipului „Fresco”, devenind galben-pai si dobandind o consistenta mai uscata, granulata si friabila in cazul stadiilor mai avansate de maturare si cu o usoara tendinta de exfoliere caracteristica in cazul tipurilor „Vecchio”, „Vecchio Selezione Oro” si „Vecchio Riserva”.




Laptele utilizat pentru productia de „Piave” provine exclusiv din provincia Belluno si este produs, in proportie de cel putin 80 %, de vaci din rasele tipice zonei de producție: Bruna italiana, Rosia baltata italiana si Friza italiana.

 

Productia branzei Piave s-a transmis din generatie in generatie in provincia Belluno, avandu-si originea la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand au fost infiintate primele laptarii cooperative montane din Italia.

 

Primele productii care poarta numele „Piave”, dateaza din 1960, cand o treime din cele 100 de chintale de lapte pe zi furnizate catre Laptaria della Vallata Feltrina era destinata productiei de Piave si Fior di latte. Numele branzei „Piave” se datoreaza raului cu acelasi nume, care caracterizeaza si traverseaza de la nord la sud sud-est intregul teritoriu al provinciei Belluno.




Produsul este astazi atat de cunoscut si apreciat de consumatori incat, deja din anii ’80, drept recunoastere a particularitatilor sale si a caracteristicilor sale tipice, a primit premii importante, atat la nivel national, obtinand Spino d’Oro in 1986-1992 si 1994, respectiv in cadrul editiilor cu numerele 23-26 si 27 ale expozitiei Mostra delle produzioni casearie di Thiene, cat si la concursuri internationale de branzeturi produse in zonele de munte, obtinand, la Olimpiada de la Verona din 2005, premiul intai Buonitalia – excelenta italiana a gustului – pentru cea mai buna branza exportata si premiul intai la categoria branzeturilor foarte vechi la World Cheese Awards la Dublin si la „PIR cheese” la Moscova în 2007.

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene