Uniunea Europeana a publicat in Jurnalul sau oficial, soiul de ardei “Pement do Couto IGP” Galicia (Spania)

 

Pement do Couto IGP este fructul unui soi de ardei din specia Capsicum L, cultivat pe plan local si cunoscut sub acest nume.

 

Insamantare se face in perioada octombrie - ianuarie cu seminte dezinfectate extrase din fructe ajunse la maturitate si uscate. Transplantul in camp este realizat in tavi de germinare Hollow cand plantele depasesc inaltimea de 5 centimetri.

 

Plantarea in aer liber incepe la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, la o densitate de 3-5 plante la metru patrat. Recoltarea are loc in perioada iunie-iulie.

 

Cultura protejata se infinteaza in perioada februarie - martie, la o densitate de 2 - 4 plante la metru patrat, si se recolteaza in aprilie. Protejarea se face cu ajutorul tunelurilor de plastic simple.

 

Recoltarea se face manual inainte de maturizarea completa, iar ardeii sunt vanduti in stare proaspata.

 

Ardeiul Pement do Couto IGP are o culoare verde inchisa. Greutatea variaza intre 4 - 6 grame, este de aproximativ 2 cm latime, si de 4-8 cm lungime.

 

Ardeiul este subtire, suculent, dulce, usor picant din cauza absentei capsicinei. Aroma este de intensitate moderata, si are un numar mic de seminte.

 

Zona de productie a ardeiului Pement do Couto IGP include cateva orase din provincia Ferrol, situate Comunitatea Autonoma Galicia.



Faima sa, a dat nastere in 1999 la sarbatorea Festa Pement do Couto care are loc in fiecare an, la sfarsitul lunii iulie, la manastirea Santa Maria do Couto.

 

Acesti ardeii sunt consumati la gratar, la cuptor sau prajite, cand sunt calzi. In mod normal, se servesc impreuna cu alte produse alimentare, cum ar fi carne, peste, crustacee sau ca aperitiv.

 

Produsul este comercializat in perioada 15 aprilie la 31 octombrie. Acesta este comercializat in pungi de plastic de 200 sau 400 de grame.

 

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Comisiei Europene