Comisia europeana a inregistrat in data de 14 ianuarie 2010 denumirea de origine protejata „PISTACCHIO VERDE DI BRONTE” (DOP)

 

Denumirea de origine protejata „Pistacchio Verde di Bronte” este rezervata produsului in coaja, cojit sau curatat de pielita al plantelor din specia Pistacia vera, varietatea „Napoletana”, cunoscuta si sub numele de „Bianca” sau „Nostrale”, altoita pe Pistacia terebinthus. Se admite un procent de maximum 5 % de plante din alte varietati si/sau de portaltoaie altele decat P. terebinthus. In orice caz, produsele provenind de la plante din alte varietati decat „Napoletana” sunt excluse de la certificare.

 

Produsul trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici fizice si organoleptice: cotiledoane de culoare verde intensa; raport clorofila a/clorofila b intre 1,3 si 1,5; savoare puternica, aromata, fara iz de mucegai sau gusturi straine; continut de umiditate intre 4 % si 6 %; raportul lungime/latime al samburelui intre 1,5 si 1,9; continut ridicat de grasimi mononesaturate in fructe (predomina acidul oleic, prezent in proportie de 72 %, urmat de acidul linoleic, 15 %, si acidul palmitic, 10 %).

 

Aria de productie a fisticului „Pistacchio Verde di Bronte” acopera teritoriul comunelor Bronte, Adrano si Biancavilla din provincia Catania, situat la o altitudine de 400-900 m peste nivelul marii.

 

Toate etapele procesului de productie sunt monitorizate, pentru fiecare inregistrandu-se intrarile si iesirile. In acest mod, precum si prin inscrierea in registrele corespunzatoare, gestionate de organismul de control, a parcelelor cadastrale cultivate, a numelor producatorilor si ambalatorilor, ca si prin declararea cantitatilor produse catre organismul de control, se garanteaza trasabilitatea produsului. La inscrierea in registrul producatorilor, se atribuie un numar de cod prin care se identifica individual, neechivoc, conducatorul exploatatiei si plantatia de fistic asociata acestuia. Toate persoanele fizice sau juridice inscrise in registrele respective sunt supuse verificarii de catre organismul de control, in conformitate cu caietul de sarcini pentru productie si cu planul de verificare aferent.

 

Pregatirea terenului cuprinde nivelarea suprafetei pentru a facilita scurgerea apei, lucrarile de cultura si fertilizarea de baza. Plantatiile pot fi specializate sau mixte. Pe langa formele libere de crestere a plantelor in grupuri (ceppaia) sau izolat (vaso libero), se admite și cresterea prin indepartarea ramurilor laterale (monocaule), pentru a facilita culesul si lucrarile de cultura.

 

In aria delimitata, livezile de fistic cresc pe teren vulcanic, acoperit de un strat superficial foarte subtire de pamant arabil. Terebintul (Pistacia terebinthus) creste spontan pe acest tip de substrat si constituie principalul portaltoi al speciei P. vera. Pentru plantatiile noi specializate este obligatoriu ca portaltoiul sa fie Pistacia terebinthus.

 

Lucrarile de recoltare au loc din a doua decada a lunii august pana in prima decada a lui octombrie, in functie de aria de productie si de conditiile meteorologice. Recoltarea se efectueaza manual. Invelisul exterior al fructelor trebuie indepartat mecanic in primele 24 de ore dupa cules, pentru a se evita innegrirea sau eventuala contaminare.

 

Apoi, produsul in coaja trebuie imediat uscat la soare sau prin alte sisteme de uscare, mentinand temperatura produsului la 40-50 °C, pana se ajunge la umiditatea reziduala a semintei de fistic cuprinsa intre 4 si 6 %. Produsul uscat se pune in containere noi din iuta, hartie sau polietilena si se pastreaza in spatii ventilate si uscate, evitand contactul cu podeaua sau pereții.

 

Produsul poate fi stocat o perioada de maximum 24 de luni dupa recoltare. „Pistacchio Verde di Bronte” DOP poate fi cojit si/sau curatat de pielita cu mijloace mecanice. Utilizarea de substante chimice pentru conservarea produsului este total interzisa.

 

Aria de productie se caracterizeaza prin terenuri de origine vulcanica si printr-o clima mediteraneana subtropicala, semiarida, cu veri lungi si secetoase, cu o concentrare a precipitatiilor in perioada de toamna-iarna si cu diferente considerabile de temperatura intre zi si noapte. Acești factori pedoclimatici, impreuna cu prezenta terebintului (Pistacia terebinthus) cultivat in aceasta arie, confera produsului caracteristici de calitate deosebite (culoarea verde intensa, specifica fisticului din aceasta zona, forma alungita, savoarea aromata si continutul ridicat de acizi grasi mononesaturati al fructelor), greu de gasit in alte arii de productie din alte regiuni sau chiar din aceeasi zona a masivului Etna.

 

In Sicilia, „Pistacchio Verde di Bronte” se cultiva pe arii intinse inca de la sfarsitul perioadei de dominatie araba (sec. VIII și IX d.Hr.). Dupa destramarea Imperiului roman sub impactul invaziilor barbare, Sicilia a fost cucerita de arabi: berberi din Tunisia, musulmani, negri din Sudan, care au descris regiunea ca pe „gradina raiului”. Arabii au fost cei care au introdus aici cultivarea fisticului ca si cea a altor plante: lamai, portocali, trestie de zahar, bumbac, palmieri, papirus, vinete.

 

Pana in ziua de astazi, „Pistacchio Verde di Bronte” este un ingredient caracteristic, care da un gust inconfundabil dulciurilor siciliene, in special celor din zona Cataniei.

 

 

 

Sursa: www.bronteinsieme.it/4ec/pist.html