Carnea proaspata de porc „Kintoa”

Carnea proaspata de porc „Kintoa”, DOP, Franta, este obtinuta de la porci din rasa „Pie noir du pays Basque”.

Denumirea „Kintoa” isi are originea in taxa pentru dreptul de a hrani porcii cu ghinde si perceputa de regii Navarei incepând cu secolul al XIII-lea, in partea franceza a Tarii Bascilor. Astfel, acestia luau drept plata un porc din cinci, practica ce a dat numele acestei taxe. Sistemul prin care sunt crescuți porcii destinati productiei de carne „Kintoa” se bazeaza, in esenta, pe valorificarea mediului rural. Agricultura locala s-a adaptat la un relief deluros, creand un peisaj caracterizat de o alternanta de paduri, pajisti si pe care porcii traiesc cel putin 7 luni. Iarba creste aproape in continuu si reprezinta hrana porcilor completata de fructele de sub arborii (stejari, castani, fagi).

Rasa „Pie noire du pays Basque” este adaptata pentru a trai pe terenuri in aer liber. Este un porc caruia ii place sa se plimbe si care sa valorifice hrana oferit de teren, care reprezinta, in perioada de finisare, aproximativ 50 % din volumul zilnic consumat de porc. Culoarea pielii si a perilor variaza de la gri la negru pe cap, pe sferturile posterioare si, ocazional, pe petele de pe spate si este alba pe restul corpului. Durata de crestere, de cel putin un an, permite obtinerea unor carcase grele si grase, cu multa grasime intramusculara, care ofera o carne aromata si frageda. 

 

 


Cautare