4.04.2017. ''Pizzoccheri della Valtellina”, Italia, sunt paste fainoase facute dintr-un aluat care contine cel putin 20 % faina de hrisca in amestec cu alte tipuri de faina.

Pizzoccheri della Valtellina” pot fi atat paste uscate, cat si proaspete si se comercializeaza sub ambele forme. Produsul se prezinta sub mai multe tipuri de format: tagliatello steso, adica benzi subtiri, aplatizate, de lungime si latime variabila si intinse, tagliatello avvolto, adica benzi subtiri, aplatizate, de lungime si latime variabila si rulate sau gnocchetto, adica de forma concava.

Cererea de recunoastere a IGP „Pizzoccheri della Valtellina” este justifacata de reputatia si de renumele produsului. Produsul „Pizzoccheri della Valtellina” este rezultatul unei traditii care decurge din vechea raspandire si utilizarea pe scara larga a boabelor de hrisca, care, fiind intens cultivate si utilizate pe teritoriul provinciei Sondrio, au constituit un ingredient principal in bucataria locala.

Primul document scris care atesta prezenta hristii in Valtellina a fost redactat in 1616 de catre guvernatorul din Valle dell’Adda, care apartinea cantonului elvetian Grigioni, si mentioneaza urmatoarele: „Hrisca era cultivata mai ales pe versantul retic al Alpilor, in special in regiunea Teglio, care se caracterizeaza printr-un climat mai bland datorita unei expuneri mai mari la soare”.

Productia de hrisca s-a dezvoltat pana in 1800, colonizand inclusiv zone defavorizate si neproductive; aceasta dezvoltare a fost posibila datorita maturarii rapide a semintelor acestei plante, capabile sa se adapteze perfect teritoriilor alpine. In provincia Sondrio subzista si in prezent cateva culturi care acopera o suprafata totala de circa 20 de hectare si sunt destinate consumului familial sau comercializarii directe catre consumatori.

 

Produsul „Pizzoccheri della Valtellina” s-a raspandit in aceasta zona de vale in paralel cu cultura de hrisca; prin urmare, legatura sa cu teritoriul provinciei Sondrio este semnificativa. In publicatia intitulată „Storia e Tradizioni nella Cucina Lariana”, Emilio Montorfano numeste Valtellina si in special comuna Teglio patria universala a acestor paste care se disting prin prezenta boabelor de hrisca.

Producția de „Pizzoccheri della Valtellina” este considerată de localnici drept o activitate traditionala, legata de istoria si de cultura regiunii. Este suficient sa amintim ca, dupa preparare, aceste paste speciale sunt asezonate cu numeroase ingrediente provenite din culturi si productii caracteristice zonei Valtellina (unt, branza, varza, cartofii etc.).

Produsul „Pizzoccheri della Valtellina” este tipic pentru teritoriul provinciei Sondrio si are nu doar o valoare economica, ci si una culturala, astfel incat a devenit o veritabila referinta populara legata de traditie si celebrata in numeroase festivitati, dintre care cea mai cunoscuta este „Pizzocchero d’Oro”, desfasurata la Teglio. Pastele „Pizzoccheri della Valtellina”, sunt mereu prezente in toate ocaziile in care diferite institutii si entitati locale, turistice si de productie prezinta si valorifica periodic imaginea zonei Valtellina.