31.03.2017. Produsul Culurgionis d’Ogliastra, se numara printre pastele fainoase cele mai vestite si cunoscute din Sardinia, Italia.

Produsul Culurgionis d’Ogliastra a fost la origine un fel de mancare modesta, specifica culturii agricole si pastorale, motiv pentru care umplutura a fost adaptata in functie de materiile prime disponibile în regiune. Fiind usor de cultivat, cartoful constituia cu siguranta o resursa alimentara de care toata lumea putea dispune.

Pentru a imbogati gustul cartofilor, acestia erau amestecati cu branza sarata, grasime animala sau vegetala si eventual cu usturoi, busuioc, menta, ceapa si cu alte branzeturi, de exemplu cas in timpul verii. Aceste ingrediente care compun un amestec unic sunt, printr-o traditie veche de decenii, folosite drept umplutura pentru coltunasii Culurgionis d’Ogliastra.

Elementul care leaga in principal produsul de teritoriu este lipitura in forma de spic de grau. Acest mod special de a lipi aluatul provine din Sardinia, s-a realizat dintotdeauna strict manual, si necesita precizie si indemanare. Rezultatul obtinut evoca o cusatura sau o broderie, aluatul fiind lipit succesiv mai intai la stanga, apoi la dreapta pentru a inchide umplutura in aluat, sarcina rezervata prin traditie doar mainilor indemanatice de femeie.

Exista numeroase sarbatori campenesti, targuri si evenimente care celebreaza acest produs, precum: Sagra di Tortolì in iulie, Sagra di Barisardo in august, Sagra di Sadali in iunie-iulie si Sagra di Loceri in septembrie.