Primele referiri la calitatea superioara a pepenilor verzi din provincia provinciei Reggio Emilia dateaza din secolul al XVI-lea.

Corespondenta scrisa dintre vechile curti renascentiste din regiunea fluviului Pad descrie bunatatea produsului cultivat pe acest teritoriu. Pepenele verde a ramas mult timp un produs de elita, pana in secolul al XVIII-lea, cand s- a permis extinderea zonei de comercializare. De-a lungul timpului, calitatea superioara a productiei locale a raspandit faima acestui produs pe pietele din Milano, Genova si din regiunile limitrofe, ajungand sa fie recunoscut in secolul trecut chiar si dincolo de Alpi.

Produsul „Anguria Reggiana”IGP, Italia, este asociat cu zona de campie a provinciei Reggio Emilia. In „Guida Gastronomica del Touring Club Italiano” din 1931, aceasta zona este mentionata pentru pepenii verzi si pepenii galbeni dulci pe care ii produce. Zona cuprinde centrele cele mai recunoscute in care se cultivau in mod traditional pepeni verzi, de exemplu Gualtieri, Novellara, Santa Vittoria, Poviglio și Cadelbosco di Sopra, Rio Saliceto și Ca’ de’ Frati.

Caracteristica prin care se identifica „Anguria Reggiana” este gustul deosebit de dulce al pulpei, datorat continutului de zahar. Aceasta caracteristica este legata de abilitatea producatorilor si de tehnica de cultivare perfectionata adoptata, care se manifesta in special in momentul recoltarii, mai exact al „desprinderii”. Recoltarea se efectueaza dupa cel putin 3 examinari ale fiecarei plante, astfel incat fiecare pepene verde „Anguria Reggiana” sa fie consumat cand este intru totul copt si cu continutul maxim de zahar, cand pulpa este crocanta si ferma si inainte de a deveni prea copt.

Incepand din 1975, au fost organizate petreceri, sarbatori, evenimente si concursuri locale destinate promovarii produsului si pentru premierea pepenelui verde cu cel mai bogat continut de zahar, dar si cel mai mare ca si greutate. In anul 2012 a fost ales Miss Anguria,la sarbatoarea din Novellara, un pepene verde de 140 de kilograme, iar in anul 2016, unul de peste 97 de kilograme.