Descrierea produsului „RADICCHIO DI VERONA” (IGP) din Republica Italia

 

Tipul produsului

Clasa 1.6 — Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

 

Descrierea produsului caruia i se aplica denumirea Radicchio di Verona

IGP „Radicchio di Verona” se atribuie produselor obtinute din plante apartinand familiei Compositae, genul Cichorium, specia inthybus, varietatea Rossa di Verona timpurie ai tarzie.

Plantele carora li se aplica IGP „Radicchio di Verona” au frunze sesile, intregi, cu margini lipsite de zimti si care se curbeaza in sus in forma unui scoc. Datorita temperaturilor joase din timpul iernii, frunzele dobandesc coloritul tipic rosu inchis intens si, fiind strans legate unele de altele, dau caparanii forma tipica de miez compact.

Nervația principala a frunzelor este foarte dezvoltata si are culoarea alba.

„Radicchio di Verona” este de doua tipuri: timpurie si tarzie, si prezinta urmatoarele caracteristici:

„Varietatea timpurie”: capatana (miezul) are o greutate de 150-350 grame; insamantarea se efectueaza intre 1 si 20 iulie, recoltarea incepe la 1 octombrie, iar productia de produs finit pe hectar nu depaseste 13 tone,

"Varietatea tarzie”: capatana (miezul) are o greutate de 100-300 grame; insamantarea se efectueaza intre 21 iulie si 15 august, recoltarea incepe la 15 decembrie, iar productia de produs finit pe hectar nu depaseste 11 tone; recoltarea trebuie sa asigure mentinerea unei parti importante a radacinii pivotante (cel putin 8 centimetri), iar pentru aceasta varietate este necesar sa se efectueze o transformare ulterioara, care sa cuprinda o etapa de cultivare fortata si de albire, prin care frunzele dobandesc textura tipică crocanta si un gust usor amarui.

In momentul introducerii pe piata, IGP „Radicchio di Verona” trebuie sa prezinte, pe langa caracteristicile tipice susmentionate, urmatoarele caracteristici: sa fie curatate cu precizie si in mod ingrijit, capatana si radacina fiind curate si spalate, sa fie uniforme in ceea ce priveste dimensiunea si lungimea capatanilor, precum si dimensiunile micii portiuni de radacina care ramane atasata de capatana. In plus, capatana trebuie sa aiba un aspect compact si sa fie stransa la varf, de forma usor eliptica, cu nervuri pe suprafata frunzei evidente si deschise; culoarea limbului este rosu stralucitor, fara nuante, iar culoarea nervatiei principale este complet alba spre baza. Capatanile trebuie sa fie intregi, sanatoase, fiind excluse produsele afectate de putregai sau care prezinta alterari care le fac nepotrivite pentru consum, sa aiba un aspect fraged, sa fie lipsite de paraziti si de daune produse de paraziti, sa nu prezinte un nivel anormal de umiditate externa si sa nu aiba mirosuri si/sau gusturi straine.

IGP „Radicchio di Verona” se comercializeaza impreuna cu o portiune mica, insa apreciabila, de radacina (radacina pivotanta), avand o lungime de cel mult 4 cm si un diametru proportional cu dimensiunea capatanii insasi.

 

Etape specifice ale productiei care trebuie sa aiba loc in zona geografica limitata

Operatiunile de insamantare/transplantare, de recoltare, cultivare fortata-albire, curatare si spalare trebuie sa aiba loc in zona de productie indicata.

 

Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.

Ambalarea „Radicchio di Verona” trebuie sa aiba loc in zona delimitata, intrucat transportul si manipularile excesive ar putea compromite structura compacta a capatanii, cauzand astfel imbatranirea acesteia, ceea ce duce la alterarea calitatii produsului.

Produsele IGP „Radicchio di Verona” trebuie comercializate in ambalaje sigilate conforme cu specificatiile urmatoare, care respecta legislatia comunitara:

— tavi de carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— cosulete de carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— ambalaje de 30 cm × 40 cm din carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— ambalaje de 30 cm × 50 cm din carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— ambalaje de 40 cm × 60 cm din carton si/sau lemn si/sau material sintetic,

— fileuri de 0,5 kg, 1 kg si 1,5 kg.

Fiecare ambalaj trebuie sa contina un singur strat de produs si sa fie sigilat astfel incat deschiderea invelisului sa determine ruperea sigiliului.

 

Norme specifice privind etichetarea

Pe langa denumire si simbolul grafic comunitar, ambalajul trebuie sa poarte in mod obligatoriu pe eticheta, cu caractere imprimate clare si lizibile, urmatoarele mentiuni: numele, denumirea comerciala si adresa ambalatorului, greutatea, data si locul ambalarii, termenul de valabilitate si orice alte indicatii prevazute in legislatia nationala sau comunitara.

Emblema consta in 3 capatani de „Radicchio di Verona”, cu linii si o banderola albastra care reprezinta Arena din Verona si fluviul Adige, pentru a reflecta originea geografica.

Este interzisa adaugarea oricaror alte calificari la IGP „Radicchio di Verona”, neprevazute in documentul unic. Se admite utilizarea indicatiilor care fac trimitere la denumirea exploatatiei producatoare si la localitatea in care se afla aceasta. Este autorizata, de asemenea, utilizarea marcii comerciale.

In orice caz, menTiunea IGP „Radicchio di Verona” trebuie sa fie scrisa in caractere vizibil mai mari decat cele utilizate pentru orice alta mentiune.

 

Delimitarea succinta a zonei geografice

Zona de productie a IGP „Radicchio di Verona” cuprinde localitatile enumerate in continuare, toate fiind situate in regiunea Veneto.

In provincia Verona, teritoriul localitatilor: Trevenzuolo, Salizzole, Nogara, Concamarise, Sanguinetto, Cerea, Casaleone, Legnago, Minerbe, Roveredo di Gua, Cologna Veneta, Veronella, Arcole, Zimella, Isola della Scala, Bovolone, Bevilacqua, S. Pietro di Morubio, Roverchiara, Gazzo Veronese, Sorga, Erbe, Oppeano, Isola Rizza, Albaredo d'Adige, Pressana, Villa Bartolomea, Castagnaro, Terrazzo, Boschi S. Anna, Angiari, Bonavigo.

In provincia Vicenza, teritoriul localitatilor: Asigliano Veneto, Pojana Maggiore, Noventa Vicentina, Campiglia dei Berici, Agugliaro, Sossano, Villaga, Albettone, Orgiano, Alonte, Lonigo, Barbarano Vicentino, San Germano dei Berici.

In provincia Padova, teritoriul localitatilor: Casale di Scodosia, Castelbaldo, Masi, Megliadino S. Fidenzio, Megliadino S. Vitale, Merlara, Montagnana, Ospedaletto Euganeo, Saletto, S. Margherita d'Adige, Lozzo Atestino, Urbana.

 

Legatura cu zona geografica

Specificitatea zonei geografice

Zona de productie a OGP „Radicchio di Verona” este compusa din terenuri nisipoase, bogate in substante organice, adanci, bine drenate, proaspete si foarte fertile.

Clima deosebit de favorabila productiei este continentala, cu veri foarte calde si inabusitoare si ierni reci si cetoase, intervalele anuale de temperatura fiind foarte mari, iar precipitatiile, desi bine distribuite pe durata intregului an, limitate.

 

Specificitatea produsului

Caracteristicile specifice care deosebesc IGP „Radicchio di Verona” de alte produse din aceeasi clasa de produse sunt in special textura crocanta a frunzelor, culoarea rosu intens si gustul usor amarui.

 

Legatura cauzala dintre zona geografica si calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP)

IGP „Radicchio di Verona” se bucura de o reputatie solida si de lunga durata.

Prima cultivare veritabila a „Radicchio di Verona” in scop comercial dateaza de la inceputul secolului douazeci, desi acestea erau prezente inca de la sfarsitul secolului optsprezece in „broli” (gradini de zarzavat). De asemenea, acestea figureaza in recensamantul agricol Jaccini (volumul 5, partea I, 1882). Plantele erau cultivate in campiile inalte din Verona, intre randurile de pomi fructiferi si vita de vie. „Radicchio di Verona” sunt mentionate, de asemenea, in Monografia della provincia di Verona de Regio Prefetto, Conte Luigi Sormano Moretti (Florenta, 1911).

In cartea „Cucina veneta” (1980) de Givanni Rorato, plantele sunt descrise astfel: „Asemenea florilor asezate pe masa. Nu exista nicio indoiala ca andiva si-a ales Veneto drept patrie: aici, aceasta se cultiva de secole, chiar daca culturile specializate si selectionate dateaza de la sfarsitul secolului trecut. Astazi, in regiunea Veneto, selectia a produs diverse tipuri de andive: radicchio rosso di Treviso radicchio variegato di Castelfranco, … radicchio di Chioggia, radicchio di Verona, si acestea rosii si, in fine, radicchio variegato di Luisa, in Polesine …”.

Numeroasele retete traditionale din bucatăria regiunii Veneto, care au ca ingredient principal „Radicchio di Verona” (omleta cu andive, cappelletti cu castane cu sos de nuci si andive, fagottini cu andive etc.), sporesc reputatia indiscutabila a acestor plante.

Capatana compacta, textura crocanta a frunzelor si gustul tipic usor amarui au o legatura evidenta cu clima care caracterizeaza zona de productie. Clima continentala, temperaturile scazute din timpul iernii si terenurile nisipoase, bogate in substante organice, adanci, bine drenate, proaspete si foarte fertile, sunt factorii care determina aceste caracteristici organoleptice.

Activitatile umane seculare, capacitatile sale culturale, cercetarea continua si punerea in aplicare a unor tehnici de cultivare traditionale si specifice au contribuit la reputatia de care se bucura „Radicchio di Verona”, atat in literatura agricola si stiintifica specifica, cat si din punct de vedere comercial.