In Franta, carnea de vita si de oaie este utilizata pentru a crea preparate deosebit de gustoase.

Merguez o specialitate nord-africana, foarte populara in Franta, este un carnat proaspat, condimentat cu ardei iute rosu (care ii da culoarea specifica), cu chimen, etc. Se face din carne tocata de vita sau amestec de vita si oaie si se pregateste de obicei la gratar sau prajit.

Este un produs gastronomic apreciat de catre gurmazii francezi, cu o combinatie inedita de ingrediente. La origini (in Tunisia), existau mai multe retete precum ceea din carne de oaie, condimentata cu Harisa (reteta de ardei iute si ulei de masline), scortisoara, petale de trandafir uscate, sare si piper negru, sau reteta de carnati Merguez, uscati la soare, din carne de vitel condimentata cu lamaie, anason, Harisa, tabil, sare si piper negru. Carnatii prajiti se pastrau in vase de ceramica umplute cu ulei de masline si se serveau alaturi de o mancare arabeasca de cuscus.