Kiwi "DE L'ADOUR" (IGP)


 

Tipul produsului:

Clasa 1.6: Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate.

 

Descriere:

Kiwi provine dintr-o planta dioica perena subtropicala (Actinidia deliciosa varietatea Hayward) care produce in Pays de l'Adour,  Franta, un fruct carnos, de consistenta ferma, cu excelente caracteristici organoleptice.

Fructul are textura fondanta, suculenta la maturitate, cand pulpa este de culoare verde intens, parfumata si usor acidulata. Coaja „Kiwi de l'Adour” se caracterizeaza printr-o epiderma de culoare brun spre verde rosiatic, acoperita de peri matasosi.

Dupa calibrare, fructele kiwi sunt prezentate in cutii, nealiniate in straturi; pe tavi, aliniate in straturi sau in unitati de vanzare catre consumator (UVC).

 

Aria geografica:

Aria geografica cuprinde urmatoarele departamentele Gers si Pyrenees Atlantiques.

Fructele kiwi sunt recoltate, ambalate si depozitate in aria geografica a Pays de l'Adour, irigata de Adour si de afluentii sai.

Kiwi de l'Adour” are un gust deosebit, care se datorează culegerii tardive de pe planta. Aceasta culegere tardiva are ca efect o crestere a continutului de materie uscata a fructului (precum si a continutului de zahar), rezultand un fruct mai copt, deci mai fragil, in special dupa recolta (dupa cicatrizarea pedunculului).

Transportul indelungat al fructelor in vrac dupa recoltare produce variatii de temperatura care afecteaza fructul (cresterea artificiala a continutului de zahar, probleme ale conservarii prin frig). Transportul antreneaza, de asemenea, presiuni in paleti, marind riscurile de strivire si de producere a altor daune.

In schimb, un fruct ambalat poate fi transportat fara riscuri. Timpul de cicatrizare este incheiat, ambalajul protejand fructul.

 

Dovada originii:

Originea „Kiwi de l'Adour” este garantata prin identificarea fructelor si prin asigurarea trasabilitatii de la livada pana la vanzarea catre consumator. Fructele sunt recoltate de catre producatori certificati si sunt ambalate in statii autorizate si acreditate de catre grupul solicitant.

Certificarea unui producator si autorizarea unei statii respecta procedurile grupului solicitant, validate de catre organismul de certificare. Atat producatorii cat si statiile de ambalare sunt responsabili pentru identificarea livezilor (parcelelor), a loturilor de fructe si a fructelor.

Fiecare informatie cu privire la trasabilitate se inregistreaza pentru a furniza dovada acesteia. In statiile de ambalare, „Kiwi de l'Adour” sunt identificate in mod specific si distinct (cod culoare, numarul producatorului si numarul parcelei, cod de bare etc.).

 

Metoda de obtinere:

Sunt acceptate numai livezile de plante din specia Actinidia deliciosa varietatea Hayward. Livezile pentru productia „Kiwi de l'Adour” trebuie sa aiba o varsta mai mare de 4 ani, deoarece fructele kiwi nu ating calibrele regulamentare inainte de aceasta varsta.

Pentru a asigura o polenizare optima, care sa garanteze un fruct de calitate:

·         numarul de plante femela este de 300-800/ha pentru un numar de 100-160 de plante mascul,

·         densitatea plantelor variaza intre 2,5 si 6 m pe rand si intre 4 si 6 m intre randuri.

Taierea de iarna se efectueaza astfel incat sa ramana in medie, 1,2 pana la 1,4 ramuri pe mp plantat, in functie de distantele de plantare.

Rarirea este operatia care consta in reducerea numarului de fructe: fiecare producator trebuie sa adapteze numarul fructelor de pe plante la potentialul livezii (in functie de sol, de orientarea parcelei, de plantare etc.) pentru a obtine fructe de calibrul si calitatea cerute. Rarirea permite reglarea cantitatii de fructe pe care o poate suporta planta. Se realizeaza manual intre mijlocul lunii aprilie si sfarsitul lunii iulie.

Taierile efectuate cu grija impreuna cu o rarire adecvată permit limitarea numarului de fructe la 35 fructe/mp (45 fructe/mp in cazuri exceptionale: fructe de calibru mediu mai mare de 85 g). In acest fel, se obtine un produs finit de calitate optima din punct de vedere organoleptic si al conservarii.

Taierea de vara consta in rarirea frunzelor pentru a favoriza dezvoltarea fructelor și a echilibra raportul frunze/fructe. Aceasta operatie permite si o mai buna expunere la soare a fructelor si este destinata, de asemenea, favorizarii cresterii unor noi ramuri fructifere.

Obtinerea unui kiwi de calitate este legata si de aportul de apă. Irigarea este obligatorie si trebuie controlata astfel incat sa se evite aparitia petelor pe fructe.

Recoltarea incepe cand fructele au atins maturitatea optima. In orice caz, recoltarea nu se efectueaza inainte de 25 octombrie.

Fructele recoltate manual, cu toate precautiile necesare pentru a evita daunele, sunt asezate in cosuri cu fund retractabil, denumite „picking bag”. Fructele recoltate sunt depozitate, in vederea transportului catre statii, in paleti identificati cu ajutorul numarului de referinta al livezii (parcelei).

Kiwi de l'Adour” sunt pastrate, ambalate, depozitate (repaus recomandat intre 24 si 72 de ore) in camere frigorifice sau sub atmosfera controlată. Fructele sunt apoi expediate de statiile de ambalare din Pays de l'Adour.

In timpul conservarii prin frig, se supravegheaza evolutia indicelui refractometric si fermitatea fructului.

Aceste masuri permit urmarirea evolutiei procesului de maturare. Fructele sunt comercializate pe masura ce ajung la maturitate in camerele frigorifice.

La expediere, „Kiwi de l'Adour” trebuie sa aiba un indice refractometric de minimum 12 grade Brix și o fermitate minimă de 1kg/0,5 cmp. In orice caz, expedierea trebuie sa aiba loc inainte de 15 iunie.

 

Legatura:

Productia de „Kiwi de l'Adour” a inceput datorita unui pionier in domeniu: Henri Pedelucq, primul care a introdus experimental aceasta planta in bazinul fluviului Adour. El a facut experimente cu următoarele plante: Actinidia, Tomato Tree (Tamarillo) si fructul pasiunii. Plante din fiecare specie au fost plantate in primavara anului 1965, in anul urmator supravietuind inghetului numai cele zece plante Actinidia. M. Pedelucq a inteles atunci ca in Pays de l'Adour climatul era favorabil culturii de kiwi.

Prima recolta de kiwi destinata in 1972 Republicii Federale Germania a fost un adevarat succes, care a contribuit la dinamizarea acestui sector. Ca urmare, chiar in acelasi an, M. Pedelucq decide sa comercializeze plantele.

Cultura de kiwi se dezvolta astfel sporadic aproape pe tot teritoriul francez, dar conditiile climatice si solul evidentiaza repede teritoriul cel mai propice pentru aceasta cultura: Pays de l'Adour.

Astfel, horticultorii cei mai indrazneti din bazinul fluviului Adour au urmat calea deschisa de M. Pedelucq la inceputul anilor 1970. Dupa aceasta prima serie de plantatii inca in stadiu experimental, suprafetele plantate se vor extinde substantial ducand, printre altele, la infiintarea organizatiilor civile in 1978. Ulterior, in anii 1985-1987, agricultorii din bazinul Adour-ului se lanseaza la randul lor in aceasta activitate de productie promitatoare.

Caracteristicile „Kiwi de l'Adour” se datoreaza unei recoltari tardive, la maturitate, a fructului, care permite o dezvoltare optimala a calitatilor gustative (continut de zahar, de minerale etc. pe planta) si o foarte buna comportare la conservarea indelungata prin frig.

Aceasta recoltare tardiva este posibila multumita unui microclimat propice, solurilor adaptate plantelor de kiwi si, in sfarsit, cunostintelor profesionistilor din zona de productie a „Kiwi de l'Adour”.

Aceasta regiune beneficiaza de un microclimat temperat: ierni nu foarte reci, putine ingheturi timpurii si veri fara excese de caldura. Cu toate acestea, temperaturile sunt suficient de scazute in timpul iernii pentru a permite un repaus vegetativ al plantei, care influenteaza pozitiv rodirea (dezvoltarea potentialului natural al plantei care permite inflorirea si fructificarea).

Pe de alta parte, plantele de kiwi au nevoie de un indice higrometric ridicat. Acesta este asigurat de prezenta raurilor si de proximitatea oceanului (coasta oceanica a Pays de l'Adour are aproximativ 50 km). Vantul, care este rar puternic si este mai putin uscat, permite o buna ventilatie a livezilor si reduce riscurile de imbolnavire. Prin urmare, zona prezinta un avantaj major: inghetul de toamna tardiv permite culegerea fructelor cu un continut de zahar mai mare decat cel normal. In acelasi timp, Pays de l'Adour se caracterizeaza printr-o incetare timpurie a ingheturilor de primavara. Acest fenomen este in mod special favorabil plantelor de kiwi, inflorirea acestora debutand spre mijlocul lunii mai.

Solurile caracteristice din bazinul Adour-ului sunt in mod natural filtrante, profunde si bogate in materie organica, cu textura grosiera (aerata), deloc sau putin calcaroase (solurile aluvionare ale vailor si coastelor). Rezerva utila de apa este buna si permite o buna irigare a plantelor de kiwi in perioada fructificarii.

Prezenta humusului induce o abundenta de oligo-elemente (fier, zinc, bor) si de minerale (calciu, magneziu, sodiu, potasiu), in cantitate suficienta pentru a produce fructe de calitate. Aceste caracteristici contribuie, in special, la calitatile organoleptice ale fructului (pulpa ferma, suculenta, textura fondanta etc.).

Taierea de iarna, rarirea, fertilizarea, polenizarea, taierea de vara, irigarea estivala, lupta împotriva inghetului de primavara si culegerea manuala atesta cunostintele acumulate de catre producatorii de „Kiwi de l'Adour”. Cultivatorii de kiwi s-au organizat rapid pentru a asigura depozitarea, ambalarea si vanzarea productiei proprii prin infiintarea de cooperative si de statii dotate cu echipament de varf.

Astazi, functioneaza un intreg sector care detine cunostintele necesare nu numai pentru producerea, ci si pentru conservarea si comercializarea „Kiwi de l'Adour”.

 

Etichetare:

Fiecare fruct poarta un autocolant cu urmatoarea mentiune (cu exceptia ambalajelor unitare) — Denumirea produsului „KIWI DE L'ADOUR”.

 

Grup:

  • Denumire: Association de Promotion des Kiwis des pays de l'Adour
  • Adresa: Chambre d'Agriculture
  • Cite Galliane, BP 279 , F-40005 Mont de Marsan Cedex
  • Tel. (33-5) 58 85 45 05
  • Fax (33-5) 58 85 45 31
  • E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )

 


Cautare