Lintea "PARDINA DE TIERRA DE CAMPOS"


  • Produs IGP din Spania.

 

Tipul produsului:

Clasa 1.6: Fructe, legume si cereale in stare naturala sau prelucrate

Descriere:

Produsul protejat se constituie din boabe din specia Lens culinaris ssp.Culinaris, varietatea microsperma si grupul Europeae destinate consumului uman si a carui varietate comerciala se numeste pardina.

Materialul vegetal provine din ecotipurile locale adaptate la conditiile agroclimatice din zona de multi ani, precum si din varietatile comerciale obtinute sau care se vor obtine din aceste ecotipuri.

Materialul vegetal utilizat este viguros, rezistent la majoritatea parazitilor, la boli, bine adaptat la climat secetos, iar randamentul său este considerat a fi mediu.

Caracteristici fizice si morfologice: Invelisul este de culoare maro sau bruna, presarat cu puncte negre, putand prezenta uneori striatii negre pe intreaga suprafata. Cotiledoanele sunt de culoare galbena. Calibrul minim masurat pe axa cea mai mica este de 3,5 mm, admitandu-se o proportie de maxim 4 % dintre boabele de linte cu un calibru inferior.

Caracteristici chimice: continutul maxim de grasimi al boabelor de linte uscate este de 0,9 %, iar continutul maxim de rafinoza al acestora este de 0,3 g/100 g.

Caracteristici organoleptice: coaja trebuie sa aiba o suprafata neteda, coaja si albumenul trebuie sa fie putin moi, albumenul trebuie sa fie usor gras, putin granular si fainos, cu grad de astringenta redus.

Arie geografica:

Zona de productie agricola, care acopera o suprafata de 9 175 km2, cuprinde urmatoarele regiuni:

  • In provincia Leon: regiunile Esla-Campos si Sahagun,
  • In provincia Palencia: regiunile Campos si Saldaaa-Valdavia,
  • In provincia Valladolid: regiunile Centro si Tierra de Campos,
  • In provincia Zamora: regiunea Campos-Pan.

Dovada originii:

Elementele care atesta faptul ca produsul este originar din zona sunt procedurile de control si certificare aplicate de Consiliul de reglementare prin intermediul Comitetului de certificare, care este organismul responsabil de aceste activitati, in conformitate cu standardul UNE-EN 45011.

Aspecte de luat in considerare:

  • Lintea provine doar de pe parcelele inregistrate, situate in zona de productie si in care au fost aplicate metodele de obtinere descrise la punctul 4.5,
  • Lintea poate fi depozitata doar in antrepozitele producatorilor care respecta conditiile stabilite si care sunt inregistrati la Consiliul de reglementare,
  • Lintea trebuie sa fie pregatita si ambalata in centrele de ambalare inregistrate si in care se deruleaza activitatile descrise,
  • Expeditia lintei intre operatori inregistrati trebuie sa fie insotita de un borderou de expeditie eliberat in prealabil de Consiliul de reglementare,
  • Consiliul de reglementare trebuie sa efectueze controale si evaluari periodice in urma inspectarii parcelelor, a antrepozitelor, a echipamentelor de transport si a centrelor de ambalare, precum si a examinarii documentelor, a prelevarii de mostre si a testarii produsului,
  • Numai lintea care a fost trecut de toate controalele din acest proces poate fi ambalata si comercializata cu garantia de origine validata de eticheta Consiliului de reglementare,
  • Numarul de contraetichete incredintate de catre Consiliul de reglementare centrelor de ambalare inregistrate depinde de produsul prelucrat care raspunde exigentelor stabilite si de capacitatea ambalajelor in care se va comercializa lintea.

Metoda de obtinere:

Lintea este cultivata pe parcele al caror sol prezinta urmatoarele caracteristici:

  • Materie organica: ≥ 0,7 %
  • Fosfor (P2O5): ≥ 100 mg/kg
  • Potasiu: ≥ 100 mg/kg
  • Altitudine medie: ≤ 850 metri peste nivelul marii

Cultura de linte se practica prin alternanta (rotatie). Irigarea este autorizata atunci cand este necesara pentru asigurarea unei bune rasariri si atunci cand Consiliul de reglementare confirma existenta unui deficit de apa.

Activitatile agicole au in vedere mentinerea unui sol lipsit de buruieni, foarte plat si care sa beneficieze de o structura adecvata pentru a permite o buna insamnatare si germinare.

Trebuie sa se aplice ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu in cazurile in care solul nu contine cantitatile minime necesare. Ingrasamintele chimice se aplica cu cel putin un an inainte de insamantare.

Perioada de insmantare este cuprinsa intre 15 octombrie si 15 aprilie, utilizandu-se o cantitate de seminte de 75 pana la 120 kg pe hectar.

Se pot utiliza produse fitosanitare autorizate. Recolta se realizeaza atunci cand planta a atins maturitatea fiziologica si atunci cand umiditatea bobului este mai mica de 13 %.

Atunci cand recolta prezinta un continut de impuritati mai mare de 6 % sau o umiditate mai mare de 14 %, se efectueaza o operatiune de curatare imediat dupa recolta si inainte de inmagazinare.

Pe parcursul etapei de inmagazinare, se efectueaza un tratament impotriva insectelor daunatoare in primele 10 zile de la data recoltei, doar daca produsul nu este transportat la centrul de ambalare in aceasta perioada.

Antrepozitele trebuie sa fie curate, uscate, bine intretinute si aerisite corespunzător.

Este necesara separarea lintei de alte produse inmagazinate pentru a evita amestecul intre boabe de linte provenind de la loturi diferite si pentru a o mentine la distanta fata de materiale susceptibile de generare a unei contaminari.

In centrele de ambalare inregistrate, urmatoarele activitati se deruleaza in aceasta ordine:

  • Controlul calitatii la intrarea lintei in unitate pentru omogenizarea diferitelor loturi,
  • Curatarea si eliminarea corpurilor straine printr-o operatiune de curatare preliminara prin cernere cu sita inchisa sub curent de aer,
  • Tratament impotriva insectelor daunatoare in primele 10 zile de la data recoltei daca nu s-a efectuat la antrepozit,
  • Cernerea si calibrarea prin utilizarea de site cu ochiuri dreptunghiulare, echipamente de sortare si site cu ochiuri rotunde,
  • Eliminarea boabelor cu defecte cu ajutorul masei densimetrice,
  • Ambalarea in saci in greutate de cel mult 1 kg (10 kilograme atunci cand este destinata marilor consumatori),
  • Controlul final al calitatii referitor la ambalaje si la produs,
  • Aplicarea contraetichetelor emise de Consiliul de Reglementare.

Lintea uscata este comercializata in perioada cuprinsa intre recolta si data de 30 septembrie a anului urmator. Aceasta perioada poate fi prelungita o singura data, cu pana la 6 luni.

Indicatia geografica nu este valabila pentru lintea comercializata in vrac.

Lintea uscata protejată intra in categoria comerciala „extra”, definita in norma de calitate privind anumite legume uscate, curatate si ambalate destinate pietei interne (Ordin din 16 noiembrie 1983) sau echivalentul acestei categorii din legislatia in vigoare in orice moment.

Legatura:

Istorico-literara:

In „Diccionario Geografico-Estadistico-Historico de Castilla y Leon (1845-1850)” de Mendoz, se mentioneaza cultura lintei in descrierea productiei agricole comunelor care formau Tierra de Campos. De exemplu, in legatura cu Medina de Rioseco, se scrie: „Calitate exceptionala a graului, orzului, secarei, meslinului, lintei, mazarii …”.

Documentul „Crisis rural y transformaciones recientes en Tierra de Campos” intocmit de Camara Oficial Sindical Agraria relatează „Este de remarcat apogeul culturii lintei la inceputul anilor saizeci, care nu s-a incheiat. In anul 1954, acestei culturi ii erau destinate 84 ha pe valea raului Cea si 114 ha pe valea raului Valderaduey. In anul 1965 s-a ajuns la 1 250 hectare in valea raului Cea si la 615 ha in valea raului Valderaduey.

Datorita preturilor mari practicate pe piata, aceasta cultura a devenit profitabila si s-a extins, ocupand in special terenuri intelenite si suprafete care nu au mai putut fi semanate cu grau toamna.”

Legatura naturala:

 Caracteristicile lintei „Lenteja Pardina de Tierra de Campos” se leaga de factori naturali din mediul geografic, in principal datorita conditiilor de mediu (clima, sol si altitudine) in care este cultivata, care difera de cele din zonele invecinate, si de crearea spontana a unui material vegetal adaptat la acelasi mediu (ecotip).

Clima: Clima este de tip arid-semiarid, cu cantitati medii anuale de precipitatii de 464 mm, temperatura medie a minimelor de – 9,0 °C, iar a maximelor de 18,6 °C.

Ianuarie este luna cea mai friguroasa, iar iulie, cea mai calduroasa. Perioada de inghet dureaza aproape 8 luni, iar lunile cele mai ploioase sunt mai si noiembrie. Aceste caracteristici creeaza conditii bune de umiditate pentru germinare in perioada de insamantare cea mai frecventa (noiembrie), pentru formarea adecvata a semintelor (in luna mai a anului urmator), precum si pentru uscarea rapida si eficienta a semintelor in cursul lunilor iunie si iulie, atunci cand conditiile de temperatura si caldura a soarelui sunt cele mai favorabile, deoarece această perioadă coincide cu solstitiul de vara, ceea ce usureaza depozitarea fara probleme de mucegai si bacterii. Temperaturile

scăzute din timpul iernii permit, pe de altă parte, un control natural asupra paraziților.

Soluri: Principalele caracteristici ale solurilor din zona de productie sunt: un procent ridicat de argile, o particularitate pentru Tierra de Campos, pH-ul neutru sau alcalin, un continut slab de materie organica, valori normale de potasiu si destul de scazute de fosfor, deai mai mari decat cele din zonele limitrofe.

Geografie fizica:

Topografia este plana, cu altitudine medie de 750 metri peste nivelul marii, un relief tipic de teren agricol si fara portiuni improprii lucrarilor agricole, desi expus la eroziune. Altitudinea este un factor foarte important, deoarece conferă lintei un aspect mai neted al cojii, un continut mai mare de grasimi si mai putina astringenta. De aceea s-a stabilit pentru parcele altitudinea maximă de 850 metri.

Material vegetal:

Lintea „pardina” provine din ecotipurile locale cultivate in regiune de mai multi ani si, deci, adaptate la mediu, astfel incat prezinta caracteristicile cele mai adecvate pentru rezistenta la seceta, paraziti si boli.

Factori umani si de prelucrare:

Cultivarea sortimentului de linte „pardina” in Tierra de Campos beneficiaza de o lunga traditie in sensul ca agricultorii din regiune sunt perfect familiarizati cu tehnicile cele mai eficiente, cu criteriile de selectie pentru terenurile cele mai adecvate si nu considera productivitatea drept principal obiectiv al activitatii lor, ci incearca, mai degraba, sa obtina un produs de calitate inalta, care se dovedeste avantajos pentru rotatia culturilor, deoarece imbunatateste solurile.

Etichetarea:

Etichetele comerciale, proprii fiecarei societati comerciale inregistrate, trebuie sa poarte obligatoriu mentiunea „Indicacian Geografica Protegida Lenteja Pardina de Tierra de Campos”, insotita de sigla respectiva.

Orice tip de ambalaj in care lintea este vanduta consumatorilor trebuie sa fie sigilat si sa poarte contraetichetele eliberate de Consiliul de reglementare, care au fost aplicate la centrul de ambalare inregistrat si intotdeauna in asa fel incat sa se impiedice reutilizarea. Identificarea contraetichetelor se face printr-un cod alfanumeric, care permite Consiliului de reglementare sa asigure trasabilitatea.

Grup:

  • Denumire: Asociacion para la Promocion de la Lenteja Pardina de Tierra de Campos
  • Adresa: Carretera de Castrobol s/n
  • E-47680 Mayorga (Valladolid)
  • Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )

 


Cautare