Fasolea „Fagiolo Cuneo” (IGP) desemneaza fasolea ca pastaile ceroase, cultivata in Italia.

 

Ea se obtine din ecotipurile locale Bianco di Bagnasco si Vedetta si din soiurile de fasole cataratore Billò, Corona, Stregonta, Bingo, Rossano, Barbarossa, Solista si Millenium (Phaseolus vulgaris L. si Phaseolus coccineus).

Boabele au o culoare crem cu pete maro-violet in cazul soiului Billò si culoare alba cu pete, in cazul soiului Corona Si al ecotipului Bianco di Bagnasco.

 

Doar in aceasta zona din Italia si Europa se cultiva fasolea cataratoare pe o suprafata asa de mare, respectiv 4 000 de hectare. Zona de productie este caracterizata de o clima racoroasa (apropierea Alpilor) cu numeroase zile insorite si vant moderat. Diferentele de temperatura confera pastailor consistenta si o culoare mai puternica.

 

In comuna Centallo acest tip de fasole se comercializa inca din anul 1823. Incepand cu anul 1894 exista deja o piata dedicata acestui tip de fasole.

La carnavalul de la Cuneo din 1982, carul alegoric al comunei Castelletto Stura a fost dedicat in intregime fasolei „Fagiolo Cuneo”. In aceasta localitatea fasolea „Fagiolo Cuneo”, se cultiva din tata in fiu.

 

In zona Cuneo, fasolea cataratore este dirijata pe tarausi. Acestia se leaga impreuna, cate patru, in partea de sus.

 

Radioteleviziunea italiană, RAI, a dedicat un aplu spatiu in emisiunea Occhio alla spesa in care a prezentat calitatile organoleptice si nutritionale ale fasolei „Fagiolo Cuneo”.

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.