Miere din nectar “Miód kurpiowski”


Miód kurpiowski” IGP, produsa in Polonia, este o miere din nectar, si poate include miere de mana.

 

Este o miere poliflora; polenul niciunei specii de plante nu trebuie sa constituie mai mult de 30 % din total, iar polenul plantelor de cultura nu trebuie sa depaseasca 10 % din total.

 

Caracteristici organoleptice: Consistența sa este densa, lichida si vascoasa. Formeaza cristale cu granulatie medie si fina, culoarea variind de la galben deschis la galben-pai si la maro cu nuante verzui. Nuantele verzui indica proportia de miere de mana. Aroma este intensa, cu o nota distinctiva de mirodenii si un gust delicat, usor dulce.

 

Miód kurpiowski” este produsa exclusiv de albine apartinand urmatoarelor rase: albina bruna europeana (Apis mellifera mellifera), albina carnica (Apis mellifera carnica) si albina caucaziana (Apis mellifera caucasica) si albine rezultate din incrucisarea acestor rase.

 

Hranirea albinelor nu este permisa in perioada in care se recolteaza „miód kurpiowski”. Albinele pot fi hranite dupa extragerea mierii, inainte de sosirea iernii, in cantitatile necesare pentru a constitui rezerve care sa garanteze supravietuirea coloniei in timpul iernii. Coloniile pot fi hranite cu sirop de zahar din sfecla sau siropuri de glucoza-fructoza.

 

Toti apicultorii si operatorii economici implicati in achizitionarea si prelucrarea ulterioara a mierii cu denumire protejata trebuie sa utilizeze un singur tip de eticheta.

 

Miód kurpiowski” se recolteaza in regiunea cunoscuta in context istoric si etnografic sub numele de Kurpie. Aria delimitata este impadurita in proportie de 29 %. Pajistile si lastarisurile ocupa 45 % din suprafață, iar terenurile cultivate ocupa 35 %. De asemenea, in aceasta zona se inregistreaza cea mai scazuta medie a precipitatiilor atmosferice din Polonia (maximum 500 mm/an).

 

Conform traditiei, prima recoltare a mierii, produse din nectarul de primavara, se desfasoara in prima jumatate a lunii iunie. A doua recoltare a mierii, produse din nectarul de vara, si care incheie sezonul de recoltare a mierii, se desfasoara in a doua jumatate a lunii iulie.

 

Indemanarea apicultorilor locali se reflecta in alegerea localizarii stupinelor si, mai ales, in pastrarea stupinelor in zone in care productia de nectar este redusa sau foarte redusa. In toate etapele productiei, temperatura mierii trebuie sa fie de maximum 30 °C. Filtrarea (pentru indepartarea polenului), lichefierea sau pasteurizarea si incalzirea artificiala a mierii nu sunt permise. Este interzisă utilizarea substantelor chimice sau a altor substante repelente pentru albine, in forma solida, lichida sau gazoasa, in timpul procesului de recoltare a mierii.

 

Numarul apicultorilor activi in regiune este estimat la cel mult 400, numarul total al coloniilor fiind de cel mult 8 000.

 

Primul festival dupa o pauza indelungata s-a desfasurat in septembrie 1976. Este cel mai mare eveniment din regiune. Conform estimarilor, in fiecare an din perioada 2002-2006, intre 20 000 si 35 000 de persoane au participat la festivalul Kurpiowskie Miodobranie (festivalul mierii din Kurpie). O alta dovada a popularitatii festivalului este faptul ca, in 2005, intr-o singură zi, peste 60 de apicultori si-au expus produsele si au fost vandute aproximativ 12 tone de miere. Atat momentul, cat si locul in care se desfasoara festivitatile continua traditii formate in secolul al XVI-lea.

 

Reputatia acestui tip de miere este confirmata de filme si documentare de televiziune privind „miód kurpiowski”, precum „Puszcza Zielona” (TVP 1) din 1985, „Bursztyn i Miód w tradycji kurpiowskiej” (TVP 1) din 1997 si „Kurpiowskie Miodobranie” (TVP 3), transmisiune din 2002.

 

Reputația „miód kurpiowski” si rolul acestui produs in regiune sunt evidentiate si de faptul ca, in 2004, Organizatia de Turism din Polonia a acordat Kurpiowskie Miodobranie premiul „Cel mai bun produs turistic”. De asemenea, „Miód kurpiowski” a primit premiul „Perła 2007” în cadrul concursului „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” (Mostenirea noastra culinara).

 

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

 

 


Cautare